Conferinţa "Food Retail in Romania" - Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Cu cât va scădea TVA, cu atât vom micşora preţurile alimentelor

Soluţia pentru reducerea preţurilor la alimente este micşorarea TVA, iar procentul cu care va scădea taxa se va regăsi şi în ieftinirea mâncării, a declarat joi Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

323 afișări
Imaginea articolului Conferinţa "Food Retail in Romania" - Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Cu cât va scădea TVA, cu atât vom micşora preţurile alimentelor

Alexandru Vlad (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Soluţia este reducerea TVA la alimentele de bază şi vreau să spulber speculaţiile destul de populiste care spun că aceasta nu va duce la ieftinirea bunurilor alimentare pentru că cineva de pe lanţ ar specula acest lucru şi şi-ar umfla marjele. Total greşit, iar cel puţin noi, AMRCR, ne angajăm că acelaşi procent cu care se va micşora TVA la alimente se va vedea şi la raft. Exact cu acelaşi procent", a afirmat Vlad la conferinţa "Food Retail in Romania: Opportunities&Challenges", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Agenţia Mediafax.

El a spus că deşi a existat o relativă stabilitate a preţurilor în prima parte a anului, în ultimele două luni au fost masive creşteri de preţ, iar asta se leagă cu "masivele importuri", nu atât de produse finite, cât de materie primă.

"Problema fundamentală a lanţului de produse agricole şi alimentare este că el nu începe în România. Chiar dacă avem în marea noastră majoritate produse româneşti pe rafturile magazinelor, cu excepţia legumelor şi fructelor, materiile prime cu care se produc acele bunuri sunt materii prime din import", a adăugat el.

Oficialul AMRCR a afirmat că pe plan intern nu există destulă cantitate de materie primă pentru a produce bunurile agroalimentare de care are România nevoie.

Premierul Victor ponta a declarat miercuri că nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%".

La sfârşitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an.

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33% după ce în septembrie preţurile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi - 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici