CONFERINŢA MEDIAFAX - Mitrache, Leumi: Firmele ar trebui să aibă indicatori de solvabilitate şi creditul reglementat

Ministerul Finanţelor ar trebui să stabilească indicatori minimi de solvabilitate pentru companii, la fel cum se aplică în cazul băncilor, iar BNR ar putea elabora nişte reguli pentru finanţarea companiilor, pentru a evita riscurile excesive, afirmă preşedintele Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache.

166 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Mitrache, Leumi: Firmele ar trebui să aibă indicatori de solvabilitate şi creditul reglementat

CONFERINŢA MEDIAFAX - Mitrache, Leumi: Firmele ar trebui să aibă indicatori de solvabilitate şi creditul reglementat (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Suprareglementarea este necesară, dar eficienţa ei este pusă la îndoială. Citesc asta zilnic şi în presa internaţională. Se încearcă să se transpună comportamentul uman în formule matematicee, ceea ce nu este posibil. Este bine totuşi că se încearcă, dar este rău că se încearcă doar reglementarea sistemului bancar. Ar trebui o reglementare centralizată şi la nivelul firmelor (...) Accesul la creditare ar trebui reglementat. S-a făcut un mare pas la retail. Este restricţionat la toate băncile, de exemplu, creditul în valută pentru cei care nu au venituri în valută. Aşa trebuie făcut şi în sectorul comercial", a afirmat Mitrache la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

El a arătat că, în cazul populaţiei, mai multe bănci au evitat iniţial să se implice în creditul cu bletinul, dar concurenţa le-a forţat să introducă în ofertă acest produs, petru că au realizat ca pierd cotă de piaţă.

Potrivit lui Mitrache, reluarea creditării firmelor ar putea aduce noi riscuri în sistem în goana după cotă de piaţă şi profituri înalte, unele bănci putâd alege să crediteze companii cu indicatori slabi.

În acest sens, preşedintele Bank Leumi crede că ar putea fi benefică o reglementare a BNR şi pe acest sector, neperformanţa de la întreprinderile mici şi mijlocii fiind mult mai mare decât cea de la alte sectoare, cu peste 30% pe medie.

"Se tot vorbeşte că băncile au dat credite proaste ştiind că se ajunge aici. Nu este aşa. Noi analizăm un client şi este bun în toate corelaţiile bilanţeire şi de analiză a clientului. Dar el îşi vinde marfa şi nu mai încasează banii pentru că partenerul lui din afaceri a luat marfă şi a fugit în nu ştiu ce ţară fără să plătească (...) Trebuie întărită reglementarea centralizată care să acopere întreaga economie şi nu doar zona bancară", a continuat Mitrache.

În opinia bancherului, atât timp cât ies la iveală sute de mii de cazuri de cecuri şi bilete la ordin fără acoperire şi nu se întâmplă aproape nimic în justiţie, înseamnă că legea trebuie modificată.

El a criticat şi fondurile de garantare, deşi recunoaşte instrumentul ca fiind în principiu de ajutor pentru bănci şi pentru fluidizarea creditării.

"Dar fondurile de garantare fac şi un mare rău. Permit implicarea în afaceri a unor persoane care nu ar avea calitatea de a se implica în anumite afaceri", a spus Mitrache.

Şeful Bank Leumi are o părere similară şi în ceea ce priveşte fondurile europene, întrucât se finanţează şi proiecte care nu au niciun raţionament economic.

El a dat exemplu unui abator din Moldova pentru care banca a creditat co-finanţarea, fiind dotat "după ultimul răcnet în materie de tehnologie", bazându-se în mare parte pe avizele şi ştampilele primite de la ministerul Agriculturii şi autoritatea de management.

"Dar ştiţi ce au uitat? Nu mai există vaci în Moldova. Ştiţi ce face abatorul ăla? Taie cai din Bulgaria", a adăugat Mitrache.

El crede că firmele de consultanţă ar trebui să intre mai devreme în relaţia cu banca şi să nu trimită clientul, sau cel puţin să vină cu el la bancă, pentru că "s-ar clerifica mult mai repede nişte chestiuni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici