Criza datoriilor suverane din zona euro slăbeşte leul

Cotaţiile monedei naţionale au urcat spre 4,29 lei/euro după primele tranzacţii de miercuri, din cauza temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro, sentimentul negativ fiind alimentat şi de anunţul Moody's privind reducerea ratingului Irlandei.

953 afișări
Imaginea articolului Criza datoriilor suverane din zona euro slăbeşte leul

Criza datoriilor suverane din zona euro slăbeşte leul (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Piaţa a deschis la 4,2800 - 4,2830 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii interbancare de marţi, când operaţiunile se realizau la 4,2830 - 4,2850 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au mai crescut uşor, în linie cu valutele din regiune, care afişau de asemenea corecţii timide. În jurul orei 10:15, euro era schimbat pentru 4,2870 - 4,2900 lei.

Potrivit dealerilor, piaţa a fost liniştită în prima oră de tranzacţionare, dar perpectiva rămâne negativă.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au admis pentru prima dată marţi că ar putea fi nevoie ca Grecia să intre în default (incapacitate de plată) pentru a-şi reduce din datorii, iar analiştii şi investitorii consideră că, într-un astfel de scenariu, criza ar putea cuprinde rapid economii mai mari de la periferia zonei euro, precum Spania şi Italia.

De asemenea, sentimentul negativ a fost alimentat şi de decizia Moody's de a tăia cu o treaptă ratingul de credit al Irlandei, la "Ba1", cu perspectivă negativă, retrogradând calificativul în categoria "junk", avertizând că statul va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea instituţiilor financiare internaţionale.

BNR a afişat marţi o referinţă de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, iar pentru franc cursul a atins un nou record, de 3,6921 unităţi.

Un curs superior pentru euro a fost publicat de BNR la 31 decembrie, de 4,2848 lei/euro. Comparativ cu nivelul de luni, paritatea este cu 5,66 bani mai mare, de la 4,2272 lei/euro.

Referinţa afişată pentru francul elveţian a depăşit cu 11,79 bani nivelul de luni, de 3,5742 lei/franc, când a fost atins de asemenea un nivel record.

În acelaşi timp, cursul BNR pentru dolar a urcat cu 8,73 bani, de la 2,9921 lei/dolar la 3,0794 lei/dolar, atingând astfel maximul din 23 februarie. La acea dată, referinţa s-a plasat la 3,08 lei/dolar.

Randamentele practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut de la 2,73 - 3,23% la 2,25 - 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici