Cursul BNR a coborât semnificativ, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins nivelul record

Moneda naţională s-a apreciat puternic în prima parte a sesiunii interbancare, ca urmare a intervenţiei indirecte a BNR, potrivit dealerilor, astfel că rata de referinţă pentru euro a coborât luni cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel record.

1372 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a coborât semnificativ, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins nivelul record

Cursul BNR a coborât semnificativ, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins nivelul record (Imagine: Shutterstock)

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul a început să se deprecieze încă de joi, după ce Curtea Constituţională a anunţat că a amânat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.

Pentru dolar rata de referinţă a coborât de la 3,7972 lei/dolar la 3,6997 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scăzut de la 3,8695 lei/franc la 3,8077 lei/franc.

La deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,6300 - 4,6330 lei, cu 0,75 - 0,85 bani sub închiderea de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

Ulterior, paritatea a continuat să scadă uşor, iar în prima parte a sesinii cotaţiile au atins un minim de 4,5650 lei/euro.

"Volumele trasferate au fost reduse, însă scăderea cotaţiilor a fost destul de bruscă, cel mai probabil BNR a intervenit indirect. Într-o anumită măsură cred că a contat şi anunţul băncii centrale privind plafonarea împrumuturilor prin operaţiunile repo, întrucât unii jucători se aşteaptă ca dobânzile la lei să crească", a afirmat un dealer.

Banca Naţională a României a anunţat că va acorda luni băncilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrală împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo.

După ce cotaţiile au atins nivelul minim, de 4,5650 lei/euro, cursul a revenit pe creştere uşoară, iar în jurul orei 13:00 operaţiunile se realizau la 4,5730 - 4,5770 lei/euro.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi se plasau la 4,8-5,28% pe an, apropiate de cele de vineri. În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut stagnat la 4,84 - 5,33% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici