Cursul leu/euro a atins al patrulea maxim istoric consecutiv

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut şi miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingând astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, deşi banca centrală este prezentă în piaţa interbancară pentru susţinerea leului, potrivit dealerilor.

959 afișări
Imaginea articolului Cursul leu/euro a atins al patrulea maxim istoric consecutiv

Cursul leu/euro a atins al patrulea maxim istoric consecutiv (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Pieţele financiare sunt sub presiune puternică de la începutul săptămânii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare şi vor fi organizate noi alegeri anticipate, cel mai probabil în luna iunie.

Cursul leului faţă de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Cursul a depăşit 4,45 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de miercuri, moment în care banca centrală a intervenit indirect în piaţă pentru a limita deprecierea monedei naţionale, potrivit dealerilor, în condiţiile în care sentimentul negativ internaţional a pus presiune şi pe piaţa locală.

Ulterior, cotaţiile au variat sub 4,45 lei/euro.

Valutele din regiune afişau pierderi mult mai accentuate, de până la 0,9%, pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

Dobânzile practicate de băncile comerciale au crescut semnificativ pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, la 4,64 - 5,14%, de la 4,34 - 4,84% marţi dimineaţă, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Totodată, au urcat şi randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,38 - 4,88% la 4,71 - 5,21%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici