Davos: Criza din Europa nu s-a încheiat, chiar dacă euro s-a stabilizat

Criza din Europa nu s-a încheiat, chiar dacă euro s-a stabilizat, potrivit bancherilor şi miniştrilor de Finanţe prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, care au avertizat că depăşirea problemelor economice şi a şomajului masiv va dura ani de zile, relatează CNBC.

584 afișări
Imaginea articolului Davos: Criza din Europa nu s-a încheiat, chiar dacă euro s-a stabilizat

Davos: Criza din Europa nu s-a încheiat, chiar dacă euro s-a stabilizat (Imagine: Shutterstock)

"Există o diviziune clară între pieţele financiare, unde se crede că multe probleme au fost rezolvate, şi oamenii din economia reală, în special din guverne", a declarat ministrul suedez de Finanţe Anders Borg.

Şomajul din Europa va scădea cu numai 0,1 puncte procentuale în acest an, la 11,7%, economia este în stagnare, salariile reale nu cresc în majoritatea ţărilor, iar Suedia şi Franţa vor avea nevoie de ani de zile pentru reformarea pieţelor muncii, a arătat Borg.

"În aceste condiţii este foarte periculos să declarăm încheierea crizei, pentru că acest lucru ar submina percepţia necesară la nivelul companiilor, populaţiei, sindicatelor, pentru a putea traversa acest proces", a arătat oficialul suedez.

Suedia nu este membră a zonei euro, iar Borg a fost printre cei mai fervenţi critici ai manierei în care regiunea a administrat criza datoriilor suverane, de la sfârşitul lui 2009.

Directorul general al FMI Christine Lagarde şi directorul general al Deutsche Bank Anshu Jain, care au prezidat o întâlnire cu uşile închise la Davos, au refuzat să dea declaraţii.

Participanţii au declarat că atmosfera din acest an este mult mai relaxată decât în urmă cu 12 luni, când se punea problema adoptării unor acţiuni urgente pentru evitarea destrămării zonei euro.

Un reprezentant al unei bănci europene a declarat că optimismul de pe pieţele financiare, privind depăşirea riscului de rupere a zonei euro, a luat-o înaintea realităţii.

"Criza nu s-a terminat, iar ideea că riscul a dispărut este una periculoasă", a spus bancherul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici