Doar 7% din lucrările la autostrada Arad-Timişoara sunt finalizate la jumătatea termenului

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu le-a reproşat joi reprezentanţilor constructorului autostrăzii Arad-Timişoara că au finalizat doar şapte la sută din lucrări la jumătatea termenului şi le-a cerut muncitorilor să lucreze şi noaptea, pe răcoare, "pentru a se recupera din timpul pierdut".

79 afișări
Imaginea articolului Doar 7% din lucrările la autostrada Arad-Timişoara sunt finalizate la jumătatea termenului

Doar 7% din lucrările la autostrada Arad-Timişoara sunt finalizate la jumătatea termenului (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ministrul Radu Berceanu s-a întâlnit pe şantierul autostrăzii Arad-Timişoara cu reprezentanţii firmei care execută lucrările, cărora le-a atras atenţia că au trecut 400 de zile din termenul de 720 de zile al proiectului şi că s-au realizat doar şapte la sută din lucrări.

"Anul trecut, în aprilie, am atras atenţia firmei Poor că au mari probleme pe o lucrare CFR şi că le sugerez călduros să nu aibă probleme şi cu această autostradă (…) Aici avem toţi banii, dar ne împiedicăm de alteva, constructorii de aici ar trebui să fie foarte veseli şi cu mânecile suflecate pentru că le-am dat un avans pe care nu l-au justificat în lucrări", a spus Berceanu.

Berceanu le-a mai reproşat reprezentanţiilor firmei care execută lucrările că au proiectat un pod peste Mureş de 130 de metri, deşi Apele Române au cerut unul de 150 de metri pentru a se evita problemele în caz de inundaţii.

El a spus că firma Poor a câştigat licitaţia cu un pod de 150 de metri şi că ulterior a anunţat că va construi unul de doar 130 de metri.

Ministrul a spus că unele autorizaţii necesare lucrărilor pe autostradă au întârziat din cauza constructorului, care nu a adus la timp toate documentaţiile necesare.

În ceea ce priveşte exproprierile, Berceanu a spus că nu s-a lucrat nici unde a existat terenul disponibil.

"Şi unde am dat terenul nu s-a făcut nimic (…) Sunt convins că avem probleme, mai ales legate de bani, dar nu o să expropriez tot ceea ce trebuie pentru lucrare cu foarte mulţi bani şi să nu expropriez şi în altă parte. Atunci, expropriez unde începe lucrarea, peste şase luni mai expropriez undeva, că nu am atâţia bani să expropriez tot. Dacă puteţi să lucraţi în condiţiile acestea, sunteţi bine-veniţi, dacă nu, atunci puteţi să nu mai veniţi la licitaţii", le-a comunicat ministrul constructorilor.

Berceanu le-a cerut muncitorilor să lucreze şi noaptea, pe răcoare, "pentru a se recupera din timpul pierdut".

"Dacă undeva apare o problemă arheologică, nu aveţi voie să o folosiţi ca să nu mai lucraţi nicăieri (…) Eu am venit să atrag atenţia la faţa locului pentru că altfel presa mă va trage la răspundere pe mine la finalul termenului, când va fi gata doar 15 la sută din autostradă. Nu uitaţi că noi vă ajutăm pe dumneavoastră, nu invers, pentru că voi luaţi banii, 118 milioane de euro pentru 12 kilometri de autostradă (centura rutieră a Aradului în regim de autostradă, parte din autostrada Arad - Timişoara - n.r.)", le-a mai spus ministrul constructorilor.

Legat de costurile centurii rutiere, de 118 milioane de euro pentru 12 kilometri, Berceanu a precizat că acestea sunt mari pentru că lucrările implică mutarea unor utilităţi, precum linii de înaltă tensiune, dar şi construirea podului peste Mureş.

"Un astfel de preţ nu poate fi în neregulă când au participat 12 consorţii internaţionale şi a câştigat preţul cel mai mic", a adăugat Radu Berceanu.

Ministrul Transporturilor a spus că până în 2012 trebuie să fie finalizată centura în regim de autostradă a municipiului Arad, programul lucrărilor urmând să fie refăcut pentru recuperarea parţială a întârzierilor.

"Câteva luni de întârziere la o astfel de lucrare este acceptabilă, oricum ştiţi şi voi şi eu că dacă reziliez şi mă apuc de toate procedurile mai durează vreo şase luni, dacă nu avem contestaţii. Nu am niciun interes să reziliez, dar nici nu îmi pot permite să las lucrurile aşa. Ori se îndreaptă lucrurile, ori ne despărţim", le-a mai spus ministrul reprezentanţilor firmei care execută lucrările, care nu au răspuns la niciuna dintre acuzaţii.

Ministrul Transporturilor declara joi la Timişoara că sunt întârzieri de nouă luni la centura în regim de autostradă de la Arad şi de şase luni la tronsonul de autostradă din Timiş, iar constructorul vrea modificarea unor soluţii tehnice, astfel că ministerul ar putea cere rezilierea contractului.

Berceanu spunea că întârzierile la "bypass"-ul de la Arad - centura de 12 kilometri a oraşului în regim de autostradă - sunt de nouă luni, iar cele de la tronsonul din Timiş al Autostrăzii Timişoara-Arad sunt de şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici