Economii pentru casă nouă. Preţul unui apartament în Bucureşti, calculat în salarii medii

  • Preţurile locuinţelor au crescut cu 5% în primul an al pandemiei
  • Rata lunară pentru un apartament a ajuns la 50% din salariul mediu net
  • În 2008 rata pentru un apartament era de 251% din salariul mediu net
1596 afișări
Imaginea articolului Economii pentru casă nouă. Preţul unui apartament în Bucureşti, calculat în salarii medii

Preţul unui apartament în Bucureşti

Ai nevoie de circa 100 de salarii ca să-ţi permiţi o locuinţă de 70.000 de euro într-unul dintre marile oraşe ale ţării, asta dacă ai pune deoparte cam tot ce câştigi într-o lună de muncă … timp de opt ani şi jumătate.

Calculul a fost făcut de analistul economic Adrian Benţa, care s-a raportat la un câştig de aproximativ 700 de euro, atât cât valora salariul mediu la finalul lunii decembrie a anului trecut. În realitate însă, matematica este complet diferită.

„Lucrurile nu sunt doar matematice. Pe lânga plata ratelor, şi a apartamentului şi a dobânzii, trebuie să te şi întreţii, trebuie să îţi desfăşori activitatea zilnică. Şi atunci, de fapt, cei opt, nouă ani sunt de fapt mai mult, de înmulţit cu vreo trei, deci undeva probabil între 25 şi 30 de ani este perioada de plată”, spune Adrian Benţa.

Andrei Hinodache şi soţia lui au devenit de curând propietarii unui apartament din cartierul Berceni din Bucureşti. Aceştia au apelat la programul „O nouă casă” ca să obţină suma necesară pentru locuinţa visată. Acum, vor plăti rate nici mai mult, nici mai puţin de 30 de ani.

„Salarile în România nu sunt atât de mari să-ţi permită să poţi să faci oricând un credit ipotecar sau poate chiar să strângi toţi banii să ai o casă. Ţi-ar trebui 240 de salarii ca să poţi să-ţi pui deoparte să-ţi cumperi un apartament moderat, adică ceva în jurul sumei de 50.000 de euro, considerând că e greu să pui mai mult de 1.000 de lei deoparte pe lună”, explică Andrei  decizia de a se orienta la un astfel de credit.

Jucătorii din imobiliare consideră că preţurile sunt în prezent mai accesibile, faţă de cum erau în 2008. În acea perioadă, dacă aveai salariu mediu pe economie nici nu te puteai apropia de un apartament cu două camere în Capitală

Daniel Tudor, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară The Concept, spune că în ultimii zece ani ni s-a dublat puterea de cumpărare. The Concept a vândut în anul pandemiei circa 600 de unităţi, cu 48% mai mult decât în 2019, arată datele Ziarului Financiar.

„Propietăţile sunt accesibile, contrar a tot ceea ce spun mulţi oameni care au voci aşa puternice, care spun că imobiliarele sunt într-o bulă sau cresc foarte mult. Nu este nici pe departe adevărat pentru că ei uită să facă o comparaţie cu puterea de cumpărare, care faţă de acum zece ani, de la criza anterioară, s-a dublat, iar locuinţele sunt cu mult sub preţul care se atinsese atunci. Şi atunci, dacă vei compara cele două, îţi dai seama că locuinţele sunt încă şi vor fi probabil mult timp de acum înainte accesibile, astfel încât oamenii să spună: băi, pot să-mi iau şi eu o casă, spune Daniel Tudor.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de 251% în ianuarie 2008.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti:

  • 2008 – 251% din salariul mediu net
  • 2014- 97% din salariul mediu net
  • 2021- 49% din salariul mediu net

Sursa: Ziarul Financiar

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici