Euro a atins un maxim al ultimelor două luni faţă de dolar

Euro a atins, vineri, un maxim al ultimelor două luni faţă de dolar, susţinut de cererea din Asia şi creşterea încrederii în zona euro, dar avansul din ultimele două săptămâni ar putea să nu fie de durată.

44 afișări
Imaginea articolului Euro a atins un maxim al ultimelor două luni faţă de dolar

Euro a atins un maxim al ultimelor două luni faţă de dolar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia euro a fost susţinută de aşteptările privind consolidarea fondului european de stabilitate financiară, dar şi de creşterea încrederii oamenilor de afaceri în economia Germaniei, deşi temerile legate de problema datoriilor suverane se menţin.

Euro a atins un maxim al ultimelor două luni, de 1,3569 dolari pe unitate, în urma rezultatului unui sondaj al institutului Ifo privind încrederea în economia germană.

Ulterior a fost cotat la 1,3543 dolari pe unitate, în creştere cu 0,5% faţă de închiderea precedentă.

Indicele dolarului a coborât cu 0,5%, la 78,418 puncte, aproape de un minim al ultimelor două luni, de 78,303 puncte atins miercuri.

"Situaţia din Europa nu este rezolvată. Este posibil să aibă loc noi programe de susţinere financiară pentru una sau mai multe economii periferice, ceea ce va exercita presiuni de depreciere a euro", a declarat Jason Polit, analist la compania Charles Schwab Private Client din Phoenix.

Euro s-a apreciat cu peste 1% de la începutul acestui an, susţinut de aşteptările ca liderii zonei euro să găsească o soluţie durabilă pentru criza datoriilor suverane.

Raghav Subbarao, analist la Barclays Capital, crede că reacţia euro este exagerată, fiind improbabil ca BCE să majoreze în curând dobânda de politică monetară, în timp ce în privinţa fondului de salvare nu sunt evoluţii concrete.

"Credem că Portugalia va trebui susţinută financiar. După aceea, euro poate creşte, întrucât Spania este solvabilă, în opinia noastră", a arătat el.

Spania intenţionează să oblige băncile regionale de economii să se transforme în bănci convenţionale şi să se listeze la bursă, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici