Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 săptămâni

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut şi miercuri, cu 0,31 bani (0,07%), la lei/euro, atingând astfel un nou maxim pentru ultimele 11 săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile s-au întors peste 4,47 lei/euro spre mijlocul zilei.

819 afișări
Imaginea articolului Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 săptămâni

Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 săptămâni (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Rata de referinţă a urcat vizibil marţi, cu 3,25 bani (0,73%), la 4,4684 lei/euro, ieşind din tiparul urmat în ultimele luni, ca urmare a deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI.

În contextul blocării acordului cu FMI, pe piaţa interbancară cotaţiile au urcat în prima parte a zilei de marţi până aproape de 4,48 lei/euro, jucătorii mizând pe termen scurt pe depreciere leului. Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, cotaţiile au început să scadă spre 4,46 lei/euro, iar dealerii cred că mişcarea a fost determinată de ordine de vânzare de euro plasate indirect de banca centrală.

Majoritatea economiştilor apreciază că amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pieţelor financiare, inclusiv pentru faptul că înţelegerea este de tip preventiv, iar măsurile fiscale sunt deja aprobate, iar investitorii se aşteaptă ca România să respecte angajamentele.

În primele două ore ale şedinţei de miercuri, cotaţiile au fluctuat uşor peste 4,46 lei/euro, însă după ora 12:00 au urcat din nou peste 4,47 lei/euro.

Cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4751 lei/euro, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, pe piaţa interbancară, euro era cotat la 4,4740 - 4,4760 lei, cu 1,4 bani (0,3%) peste închiderea de marţi, de 4,4600 - 4,4620 lei/euro.

"Volumele de tranzacţionare de miercuri sunt mult sub cele de marţi, însă peste media şedinţelor din septembrie şi până luni, care au fost foarte mici", a afirmat un dealer.

Leul s-a întărit miercuri în raport cu dolarul american, cursul de referinţă anunţat de BNR scăzând cu 0,36 bani (0,11%), la 3,29 lei/dolar, de la 3,2936 lei/dolar în şedinţa precedentă.

Rata de schimb leu/franc elveţian a crescut cu 0,48 bani (0,1%), de la 3,6352 lei/franc la 3,64 lei/franc, cel mai ridicat nivel de după 30 septembrie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au urcat uşor, de la 1,58% - 2,08% pe an la 1,63% - 2,13% pe an. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt mai sus decât dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au avansat la 1,64% - 2,14%, de la 1,6% - 2,1% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici