EXCLUSIV - Franks: Modificarea dobânzii de politică monetară, necesară mai târziu, nu neapărat miercuri

O eventuală modificare a dobânzii de politică monetară este o decizie care poate fi luată mai târziu în acest an, nu neapărat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

176 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Franks: Modificarea dobânzii de politică monetară, necesară mai târziu, nu neapărat miercuri

EXCLUSIV - Franks: Modificarea dobânzii de politică monetară, necesară mai târziu, nu neapărat miercuri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este decizia Băncii Naţionale a României dacă să majoreze dobânda sau nu. Aş spune însă, că în cazul unei majorări a dobânzii cheie nu trebuie să ne uităm neapărat la ce se întâmplă în acest moment cu inflaţia, ci care sunt aşteptările pentru următoarele 12-18 luni, pentru că politica monetară necesită o anumită perioadă până să îşi facă efectul. Banca Naţională trebuie să se uite la modelele sale, care este prognoza de inflaţie pentru 2012 şi, pe această bază, să ia o decizie", a afirmat Franks.

Potrivit analiştilor, Consiliul de Administraţie al BNR va decide, cel mai probabil, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an.

"Cred că o decizie de schimbare a politicii monetare ar trebui luată mai târziu în acest an, nu neapărat în această şedinţă", a spus Franks.

Într-un comunicat transmis marţi de FMI, după aprobarea primei evaluări a acordului cu România, directorul general interimar al instituţiei, John Lipsky, spune că presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.

"Autorităţile au anunţat în mod adecvat o modificare în politica monetară, cu tendinţă de întărire. O modificare a politicii monetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a doua sunt izolate", a arătat Lipsky.

La începutul lunii mai, BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Totodată, BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoză de inflaţie pentru acest an arată că ţinta de inflaţie va fi ratată pentru al cincilea an consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici