Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la "BBB-", cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în monedă străină la "BBB-", cu perspectivă stabilă, datorită situaţiei solide a finanţelor publice şi amortizării dezechilibrelor din perioada premergătoare crizei, principala problemă semnalată fiind creşterea economică slabă.

132 afișări
Imaginea articolului Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la "BBB-", cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la "BBB-", cu perspectivă stabilă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală, Fitch a confirmat ratingul "BBB", de asemenea cu perspectivă stabilă. Plafonul de ţară a fost menţinut la "BBB+".

Ambele ratinguri se încadrează în categoria recomandată pentru investiţii pe termen lung (investment grade).

"Situaţia solidă a finanţelor publice reprezintă factorul cheie care sprijină ratingul investment grade al Bulgariei", notează Fitch într-un comunicat.

Astfel, Bulgaria a încheiat anul trecut cu o datorie publică de 18,5% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai mici din UE şi mai puţin de jumătate faţă de media statelor cu ratinguri "BBB", de 40,2% din PIB, potrivit agenţiei de rating.

Totodată, controlul cursului de schimb în consiliu monetar şi reglementările din zona fiscală limitează deficitul bugetar. Fitch anticipează că deficitul după metodologia ESA 95 se va menţine în acest an la 1,8% din PIB şi va scădea uşor în 2015.

Bulgaria deţine de asemenea o rezervă tampon suficientă, echivalentă cu 6,3% din PIB la finele lunii noiembrie, precum şi rezerve valutare semnificative.

Principala vulnerabilitate a economiei bulgare este creşterea slabă. Fitch anticipează o expansiune economică de 2% anul viitor, faţă de sub 1% în 2012 şi 2013, cu perspective limitate pe termen mediu având în vedere situaţia dificilă din Europa, cererea scăzută pentru credite bancare, dificulăţile din mediul de afaceri şi trendurile demografice nefavorabile.

Absorbţia fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură ar întări creşterea economică, notează Fitch.

Agenţia Moody's atribuie Bulgariei ratingul "Baa2", cu perspectivă stabilă, în timp ce Standard & Poor's (S&P) califică Bulgaria la "BBB", cu perspectivă negativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici