Fostul şef ANRMAP anunţă că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului

Fostul şef al ANRMAP Cristina Trăilă a anunţat că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului, în care este acuzată de nereguli privind achiziţii publice, şi arată că doar noua conducere a Autorităţii este vinovată de rezultatele în cazul contractelor Primăriei sectorului 3.

334 afișări
Imaginea articolului Fostul şef ANRMAP anunţă că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului

Fostul şef ANRMAP, Cristina Trăilă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Într-o declaraţie transmisă MEDIAFAX, Cristina Trăilă arată că, la 25 aprilie 2012, data la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, Guvernul Ungureanu era demis prin moţiune de cenzură.

"Domnul Victor Ponta ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu ştie şi nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă în acest sistem al achiziţiilor publice. A ieşit public cu un raport de control în care vorbeşte despre o tergiversare a reacţiilor mele legate de contractele de la Primăria Sector 3. Ţin să îi amintesc domnului Ponta că în data de 25 aprilie 2012, dată la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, echipa dânsului vota moţiunea de cenzură prin care Guvernul Ungureanu era demis. Mai mult, în 7 mai 2012, domnul Ponta semna ordinul prin care eram eliberată din funcţia de preşedinte ANRMAP. Prin urmare, demararea cu întârziere sau rezultatul controlului nu sunt decizii care să îmi aparţină, ele aparţin echipei care mi-a succedat la conducerea ANRMAP. Dacă noua conducere nu era de acord cu modul în care agenţii constatatori au finalizat controlul, puteau să facă apel la instituţia plângerii prealabile şi să discute în cadrul Colegiului Consultativ eventualele nereguli", afirmă Trăilă.

Ea precizează că instituţia plângerii prealabile există în legislaţia contenciosului administrativ şi a fost aplicată în cadrul prevederilor legale existente în vigoare, iar eventuala modificare a acelor acte administrative a fost decisă prin vot de către toţi directorii din ANRMAP, conform atribuţiilor şi analizelor pe care le aveau la dispoziţie la acele momente.

"Precizez că niciunul din contractele de care se face vorbire nu sunt contracte pe fonduri europene, prin urmare ANRMAP nu a blocat sau direcţionat vreun ban european. Intenţionez să atac în instanţă acest raport al Corpului de Control. Este evident că Ponta e presat de colegii lui din USL să vină cu unele diversiuni care să acopere eşecul guvernării în privinţa atragerii fondurilor europene. Atacurile lui Victor Ponta la ANRMAP reprezintă o încropeală aruncată pe piaţă pentru a muta atenţia de la subiectul principal: acela că USL a atras zero fonduri europene de când e la guvernare. Un pietroi care stă la soare absoarbe mai multă apă decât guvernul Ponta fonduri europene", a mai spus Trăilă.

Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activităţii fostei conduceri a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureş şi CJ Galaţi.

Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcţionarea şi exercitarea atribuţiilor de către personalul ANRMAP.

Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acţiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis preşedintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informaţii din partea Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 - Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura "negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici