Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor în UE

Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor, la nivelul Uniunii Europene, alături de alte măsuri destinate îmbunătăţirii competitivităţii economice, propuneri primite cu reticenţă de ţările membre şi multinaţionale, relatează Financial Times.

112 afișări
Imaginea articolului Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor în UE

Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor în UE (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Alte măsuri destinate zonei euro şi Uniunii Europene în ansamblul ei sunt limitarea prin legi naţionale a nivelului datoriilor, creşterea vârstei de pensionare în funcţie de demografie, renunţarea la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie şi crearea unei mecanism unificat de combatere a crizelor în sectorul bancar.

Multe state membre s-au opus aproape imediat acestor propuneri.

State mici şi mari, de la Belgia şi Austria şi până la Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia şi Luxemburg şi-au exprimat nemulţumirea faţă de metodele Franţei şi Germaniei, dar şi faţă de substanţa propunerilor, potrivit Reuters.

Planul de creare a unui sistem pan-european de impozitare a companiilor ar putea mări costurile companiilor multinaţionale, conform unei analize efectuate de compania de consultanţă Ernst & Young pentru asociaţii de afaceri irlandeze.

Comisia Europeană urmează să prezinte în martie detalii ale propunerilor, o versiune modificată a unui plan din 2008.

Potrivit propunerii privind baza de impozitare comună a companiilor (CCCTB), acestea vor avea posibilitatea să folosească un sistem unic de taxare, în locul celor 27 de sisteme diferite din ţările membre.

Potrivit CCCTB, impozitele companiilor cu birouri în Europa vor fi calculate centralizat.

Profiturile impozabile vor fi împărţite între ţările membre în care operează, proporţional cu amploarea activităţilor desfăşurate în acestea. Statele respective vor avea dreptul să stabilească nivelul impozitului aplicat. Acest sistem ar trebui, teoretic, să reducă cheltuielile.

Ideea este susţinută de BusinessEurope, cea mai mare asociaţie de afaceri europeană, care consideră că sistemul va reduce disputele legate de dubla impozitare.

Potrivit analizei Ernst & Young, noul sistem ar majora costurile medii asociate cu 13%.

CCCTB este extrem de controversat în Irlanda, unde există îngrijorarea că sistemul va reduce atractivitatea ţării pentru investitorii străini.

Conform propunerii, companiile care deţin branduri şi alte drepturi intelectuale în Irlanda dar au unităţi mari de producţie în alte regiuni ar putea plăti impozite mai mari în afara Irlandei, unde impozitul pe profit este de 12,5%.

Potrivit Ernst&Young, noul sistem va conduce la pierderea a minim 200.000 de locuri de muncă în Europa, singurele care vor avea de câştigat fiind Spania şi Franţa.

Comisia Europeană va publica propriul studiu de impact în martie şi a cerut statelor să aştepte forma finală a propunerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici