Grecia are şanse mici să obţină extinderea perioadei de rambursare a împrumutului de la FMI şi UE

Guvernul Greciei are tot mai puţine speranţe să obţină o extindere a perioadei de rambursare a împrumutului de 110 miliarde euro de la FMI şi UE, iar partenerii europeni fac presiuni la Atena pentru a obţine noi măsuri de reducere a deficitului, au declarat pentru WSJ surse apropiate discuţiilor.

29 afișări
Imaginea articolului Grecia are şanse mici să obţină extinderea perioadei de rambursare a împrumutului de la FMI şi UE

Grecia are şanse mici să obţină extinderea perioadei de rambursare a împrumutului de la FMI şi UE (Imagine: Andrei Iliescu/Mediafax Foto)

"Cel puţin pentru moment nu sunt aşteptări privind eventuale concesii care vor înlesni depăşirea acestei situaţii foarte dificile", a afirmat una dintre sursele citate de Wall Street Journal (WSJ).

Premierul George Papandreou a declarat anterior că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a sugerat ideea de a extinde termenii de restituire a fondurilor, însă sursele oficiale au arătat că ţările din zona euro se opun acestei idei, deoarece Grecia este încă în procesul de reconstruire a credibilităţii în Europa.

Atitudinea fermă faţă de Grecia este de înţeles, consideră analiştii şi economiştii eleni, deoarece FMI şi UE discută un împrumut de amploare similară pentru Irlanda şi nu ar dori să adopte o poziţie "indulgentă" faţă de Atena în timpul negocierilor cu Dublinul.

Grecia a evitat în luna mai intrarea în incapacitate de plată prin semnarea unui acord de împrumut extern cu UE şi FMI, în schimbul unor măsuri dure de austeritate. De atunci, guvernul de la Atena a redus deficitul bugetar cu circa 14 miliarde euro, restrângând indicatorul la 9,4% din PIB, de la 15,4% din PIB în 2009. Mulţi experţi consideră că aceasta este o corecţie fără precedent în Europa, iar guvernul elen a sperat că măsurile vor determina creditorii să aibă o atitudine mai îngăduitoare faţă de ţară.

În pofida acestei ajustări, Grecia este văzută cu şanse mici să atingă obiectivul de deficit convenit în acordul cu UE şi FMI, de 8,1% din PIB în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici