Grecia va avea nevoie de minim 20 de ani să reducă şomajul sub 10%

Grecia va avea nevoie de cel puţin 20 de ani să reducă rata şomajului sub 10%, de la nivelul record actual de 27,6%, potrivit unui raport realizat de cel mai mare sindicat din sectorul privat elen, GSEE.

144 afișări
Imaginea articolului Grecia va avea nevoie de minim 20 de ani să reducă şomajul sub 10%

Grecia va avea nevoie de minim 20 de ani să reducă şomajul sub 10% (Imagine: Shutterstock)

Institutul Muncii al GSEE a ajuns la concluzia că este nevoie de două decenii sau chiar mai mult pentru ca şomajul să coboare la nivelul anterior crizei, relatează Kathimerini.

Studiul sugerează că până în 2014 puterea de cumpărare a grecilor va ajunge la jumătate faţă de nivelul de dinaintea crizei, salariile înregistrând în ultimii trei ani un declin în valoare cumulată de 41 de miliarde de euro. Institutul a arătat totodată că cererea internă a coborât deja la nivelul din 1999.

Portalul Greek Reporter a relatat cu o zi în urmă, citând date ale Inspectoratului Muncii, că rata record a şomajului, de 27,6%, face ca muncitorii eleni să fie atât de speriaţi că îşi vor pierde slujbele încât 1,1 milioane dintre ei muncesc fără să fie plătiţi cu lunile sau chiar deloc.

Potrivit Inspectoratul Muncii, numai 700.000 din 1,8 milioane de angajaţi în sectorul privat îşi primesc salariile la timp.

Datele arată că în pofida legilor în vigoare şi a amenzilor ocazionale aplicate companiilor care nu le respectă, plângerile din partea angajaţilor sunt foarte rare, din cauza fricii că vor fi concediaţi, dar şi a faptului că este mult mai ieftin pentru firme să plătească amenzile decât personalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici