Griffin, fondatorul Citadel, acuză FED pentru politica de a plăti toate depozitele deţinute la SVB

Ken Griffin, fondatorul fondului speculativ Citadel, a declarat că pachetul de salvare a Silicon Valley Bank dezvăluit de autorităţile americane de reglementare arată că sistemul capitalist american „se destramă sub ochii noştri”, notează Ziarul Financiar.

705 afișări
Imaginea articolului Griffin, fondatorul Citadel, acuză FED pentru politica de a plăti toate depozitele deţinute la SVB

Sursa foto: Profimedia

Ken Griffin a declarat pentru Financial Times că guvernul SUA nu ar fi trebuit să intervină pentru a proteja toţi deponenţii SVB după prăbuşirea băncii.

„SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, însă acest lucru se destramă în faţa ochilor noştri.”, a spus el într-un interviu luni, la o zi după ce autorităţile de reglementare din SUA s-au angajat să îi protejeze pe toţi deponenţii din SVB, chiar şi pe cei cu solduri peste limita de 250.000 de dolari.

„A existat o pierdere a disciplinei financiare, guvernul a salvat în totalitate deponenţii”, a adăugat Griffin.

SVB a fost închisă vineri de autorităţile din SUA, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 42 de miliarde de dolari, un sfert din totalul depozitelor sale, într-o singură zi.

Criticii pachetului de salvare au evidenţiat riscul de hazard moral care provine din completarea tuturor deponenţilor cu banii avuţi la SVB.

„Ar fi fost o mare lecţie de hazard moral”, a spus el. „Pierderile pentru deponenţi ar fi fost nesemnificative şi ar fi condus la ideea că gestionarea riscului este esenţială.”

„Suntem la ocuparea completă a forţei de muncă, pierderile din credite au fost minime, iar bilanţurile bancare sunt la cel mai puternic nivel de până acum. Putem aborda problema hazardului moral dintr-o poziţie de forţă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici