Guvern: Investiţiile în petrol şi gaze naturale vor fi stimulate, pentru independenţă energetică

Guvernul este interesat să stimuleze investiţiile în petrol şi gaze naturale pentru independenţă energetică, iar resursele de gaze din Marea Neagră pot contribui esenţial la acest obiectiv, motiv pentru care investiţiile ExxonMobil şi ale altor companii vor fi sprijinite, transmite Executivul.

244 afișări
Imaginea articolului Guvern: Investiţiile în petrol şi gaze naturale vor fi stimulate, pentru independenţă energetică

Guvern: Investiţiile în petrol şi gaze naturale vor fi stimulate, pentru independenţă energetică (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că premierul Victor Ponta l-a primit, luni, la Palatul Victoria pe vicepreşedintele corporatiei ExxonMobil, Mark Alberts, prilej cu care reprezentantul ExxonMobil a prezentat progresele obţinute în operaţiunile de explorări de gaze naturale din zona continentală a României din Marea Neagră şi intenţiile privind prezenţa pe piaţa de gaze din România şi din regiune.

"Primul Ministru a subliniat interesul Guvernului României de a stimula investiţiile în sectorul petrol şi gaze naturale pentru a se putea atinge obiectivul independenţei energetice. «Resursele de gaze din Marea Neagră ar putea avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a României şi de aceea Guvernul va continua să sprijine investiţiile importante pe care ExxonMobil şi alte companii le dezvoltă în această perioadă»", se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă arată că şeful Guvernului a salutat intenţiile companiei ExxonMobil de a fi prezentă cât mai rapid pe piaţa de gaze din România şi a încurajat accelerarea programului de foraje din zona continentală a Mării Negre desfăşurat de consorţiul ExxonMobil-Petrom, fiind apreciată şi recenta încheiere a Acordului de cooperare între acest consorţiu şi compania naţională de transport al gazelor naturale, Transgaz.

Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea luni şi a decis să întrerupă livrarea de gaz către Ucraina, după eşecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa şi de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Războiul Rece, relatează AFP.

Ucraina, implicată într-o dispută cu Rusia şi gigantul energetic Gazprom, a constatat luni dimineaţă că livrările de gaze au fost "reduse la zero", a anunţat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurând că în pofida acestei întreruperi, Ucraina va continua să asigure un tranzit fiabil către Europa.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat, luni, asupra riscului unei penurii de gaze în această iarnă pentru Europa, după anunţul Moscovei privind întreruperea livrărăilor de gaz către Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici