Guvernul a avizat cadrul legal de angajare a managerilor privaţi în companiile de stat

Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privaţi în companii de stat, stabilind totodată ca nivelul remuneraţiei acestora să nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere între acţionarii companiei respective şi persoana selectată pentru postul de manager.

591 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat cadrul legal de angajare a managerilor privaţi în companiile de stat

Guvernul a avizat cadrul legal de angajare a managerilor privaţi în companiile de stat (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Cadrul legal de angajare a managerilor privaţi a fost reglementat printr-o ordonanţă de urgenţă privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice, iniţiată de Ministerul Justiţiei şi aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, conform negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Proiectul de lege privind guvernanţa corporatistă se aplică întreprinderilor publice, persoane juridice române, fiind exceptate societăţile de asigurare şi reasigurare, instituţiile de credit şi instituţiile financiare.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat la Guvern că întreaga procedură de selecţie internaţională a managerilor privaţi poate dura între 3 şi 5 luni.

"Vor fi declanşate proceduri de selecţie a managerilor privaţi la companii de stat şi regii autonome cu o cifră de afaceri de peste un miliard lei la nivelul anului 2010 şi peste o mie de angajaţi. În prezent, companiile sunt administrate de manageri cu contracte de mandat care nu implică costuri suplimentare în cazul revocării acestora", a spus Predoiu.

El a arătat totodată că nivelul remuneraţiei unui manager privat va fi stabilit prin negociere între acesta şi acţionarii companiei, fără a fi stabilit prin lege.

"Aceste sume rămân subiectul negocierii între compania respectivă şi managerul selectat. Nu există în lege inclusă o astfel de valoare, deci rămâne la latitudinea celor care negociază aceste contracte", a spus ministrul Justiţiei.


Un proiect de lege prezentat de MEDIAFAX în luna septembrie releva că managerii privaţi ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor companii de stat cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract.

Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica.

Ordonanţa de urgenţă privind guvernanţa corporatistă, lansată în dezbatere publică din luna octombrie, include posibilitatea opţiunii între sistemul monist şi sistemul dualist de administrare, reguli privind componenţa consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi a conducerii executive a societăţilor comerciale (număr de administratori neexecutivi, comitete consultative în cadrul consiliului de administraţie/de supraveghere), prevederi pentru protecţia acţionarilor minoritari (dreptul de a completa ordinea de zi a şedinţelor adunării generale a acţionarilor, dreptul acţionarilor la informare, convocarea adunării generale la cererea acţionarilor minoritari).

Societăţile pe acţiuni, inclusiv cele la care statul deţine portofolii majoritare sau integrale, sunt supuse acestei reglementări revizuite.

În 26 iulie 2011, conducerea Ministerului Justiţiei a avut o discuţie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale pe subiectul guvernanţei corporatiste a societăţilor de stat, partea română anunţându-şi atunci intenţia promovării unui act normativ.

Guvernul şi FMI au decis ca în acest an să înceapă procedurile de numire a managerilor privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista acestor companii să fie suplimentată cu şase societăţi.


Primele companii de stat pentru care vor fi angajaţi manageri privaţi sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

La începutul lunii octombrie, Ministerul Economiei a semnat cu compania Pedersen & Partners Consulting contractul de consultanţă pentru recrutarea de personal de conducere.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici