Guvernul cere modificarea Codului fiscal şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi

Guvernul a solicitat abilitarea de a emite ordonanţe, în vacanţa parlamentară, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, modificarea Codului fiscal, plata unor arierate, modificarea statutului administraţiilor publice locale, dar şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi din România.

505 afișări
Imaginea articolului Guvernul cere modificarea Codului fiscal şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi

Guvernul cere modificarea Codului fiscal şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

Proiectul de lege care stabileşte domeniile în care Guvernul va putea legifera în perioada vacanţei parlamentare a fost înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare, primind acordul Comisiei juridice din Senat. Cu ocazia şedinţei de luni a plenului Senatului, abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe ar urma să fie supusă votului senatorilor, urmând ca decizia finală să fie luată la nivelul Camerei Deputaţilor.

Guvernul cere abilitarea pentru a opera rectificarea bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici, modificarea Codului fiscal, dar şi a legii care prevede nivelul taxelor consulare.

De asemenea, Executivul doreşte să suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii pentru reîntregirea fondului european pentru pescuit, precum şi măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare a unor operatori economici din industria de apărare.

În plus, un amendament adoptat la nivelul Comisiei juridice din Senat prevede "măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor de administrare fiscală, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative".

Guvernul mai vrea să adopte măsuri în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi să plătească obligaţiile financiare ale CNCAN la organismele internaţionale.

În ceea ce priveşte administraţia, Executivul urmăreşte modificarea şi completarea legii care reglementează statutul-cadru al unităţii administrative teritoriale.

Cât priveşte domeniul transporturilor, se are în vedere modificarea legislaţiei privind aeroporturile, dar şi a celei privind drumurile naţionale şi autostrăzile. De altfel, un alt amendament adoptat de Comisia juridică prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi din România.

De asemenea, Guvernul ar putea viza şi modificarea şi completarea legii privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Un alt domeniu cuprins în proiect priveşte mediul, ariile protejate, pescuitul şi acvacultura.

Mai mult, este vizat şi domeniul achiziţiilor publice unde ar putea fi operate modificări în sistemul de atribuire a contractelor, dar şi în legea de funcţionare a ANRMAP.

"Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege" este o ultimă prevedere a proiectului care ar urma să abiliteze Guvernul să emită ordonanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici