Guvernul mai amână ordonanţa întreprinzătorilor. BM vrea ca legile să nu mai fie modificate excesiv

Guvernul a decis să mai amâne aprobarea ordonanţei privind tinerii întreprinzători, cu aproximativ 30 de zile, interval în care actul normativ să rămână în dezbatere publică, Banca Mondială cerând ca legile să fie mai mult dezbătute şi mai puţin modificate, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

24 afișări
Imaginea articolului Guvernul mai amână ordonanţa întreprinzătorilor. BM vrea ca legile să nu mai fie modificate excesiv

Guvernul mai amână ordonanţa întreprinzătorilor. BM vrea ca legile să nu mai fie modificate excesiv (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Banca Mondială (BM) a arătat că foarte multe legi sunt modificate după aprobare, unele suferind mai multe revizuiri ulterioare, şi a cerut ca proiectele de acte normative să fie mai transparente şi să rămână mai mult timp în dezbatere publică", au relatatat sursele citate.

Potrivit acestora, reprezentanţii Guvernului se vor întâlni cu cei ai patronatelor şi organizaţiilor de tineri pentru a discuta despre proiectul ordonanţei privind sprijinirea tinerilor întreprinzători.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, marţi, că proiectul ordonanţei de urgenţă privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri va fi supusă spre aprobare Guvernului în şedinţa de miercuri, 20 octombrie.

Conform proiectului, planurile de afaceri ale tinerilor întreprinzători destinate producţiei, care creează minim şase locuri de muncă, au o pondere a investiţiei în cheltuieli de peste 80% şi sunt dezvoltate în mediul rural cu utilaje noi şi credit bancar vor primi de la Guvern cel mai mare punctaj pentru ajutor de stat.

Astfel, pentru o firmă - denumită microîntreprindere "S.R.L. - Î. D." ("societate cu răspundere limitată - întreprinzător debutant") - care se va ocupa de producţie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii 15 puncte, iar pentru comerţ şi alte activităţi 10 puncte.

Dacă planul de afaceri conduce la crearea de cel puţin şase noi locuri de muncă permanente vor fi acordate 20 puncte, în timp ce pentru minimum patru sau cel puţin două locuri de muncă vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte.

Un calificativ maxim de 20 puncte va primi planul de afaceri care indică o pondere a investiţiilor de peste 80% în cheltuielile aferente, calificativ care va scădea la 15 puncte pentru o pondere a investiţiilor de peste 50% şi la 10 puncte pentru o pondere a investiţiilor de peste 20%.

Dacă microîntreprinderea este localizată în mediul rural, tânărul întreprinzător va primi 10 puncte la evaluare sau doar 5 puncte dacă investiţia este realizată în mediul urban.

Zece puncte vor fi acordate şi dacă implementarea planului de afaceri conduce la creşterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi şi/sau a soluţiilor informatice în procesul de producţie/ prestare servicii, în timp ce cinci puncte vor fi acordate dacă potenţialul inovativ al proiectului este nesemnificativ.

Echipamentele şi utilajele achiziţionate în cadrul programului trebuie să fie noi şi nu se aplică, pentru acestea, amortizarea accelerată prevăzută în Codul Fiscal.

Pentru o schemă de finanţare cu credit bancar vor fi acordate 20 puncte, în timp ce pentru o schemă de finanţare fără credit bancar vor fi acordate doar 10 puncte.

Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte, iar cel minim de 50 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte.

La punctaje egale va prevala numărul de înregistrare on-line.

"Agenţia acorda un ajutor de minimis după ce verifica pe baza declaraţiei pe propria răspundere a operatorului economic că este respectată regula cumulului, precum şi faptul că suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, nu depăşeşte pragul de 200.000 euro echivalentul în lei. Operatorii economici beneficiari de ajutor vor ţine o evidenţă specifică a ajutoarelor primite, a altor scheme de minimis şi a altor ajutoare de stat. Aceştia sunt obligaţi să arhiveze evidenţa specifică şi să o păstreze o perioadă de 10 ani", este stabilit în ordonanţă.

Tinerii întreprinzători în vârstă de până la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, şi de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 euro.

Bugetul destinat ajutoarelor financiare nerambursabile pentru ultimele luni din acest an este de un milion euro.

Pentru obţinerea de credite bancare destinate realizării producţiei pentru export şi investiţiilor pentru extinderea şi dezvoltarea propriei activităţi vor fi acordate garanţii de stat de până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Întreprinzatorii debutanţi vor fi scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent, să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare şi să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, dar nu intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de euro.

Reprezentanţii statului au dreptul să verifice la sediul firmei veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul Programului, iar în cazul în care se constată că beneficiarii au prezentat declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul financiar nerambursabil sau au schimbat destinaţia acesteia ori se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în contract se recuperează total sau parţial ajutorul de minimis acordat.

Beneficiarii alocaţiilor financiare nerambursabile au obligaţia de a raporta efectele participării la Program, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu anul următor acordării alocaţiei financiare nerambursabile.

Documentul prevede că bugetul alocat Programului pentru perioada 2010-2012 pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane lei şi că, pentru intervalul 2010-2012, numărul minim de beneficiari va fi 1.100 microîntreprinderi.

Garanţiile de stat pentru tinerii întreprinzători vor fi acordate în limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro în 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un număr estimat de 200 firme în acest an şi minim 1.000 firme anul viitor, a declarat, recent, premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici