Restricţia de construcţie pe litoral, ridicată pentru proiecte UE, lucrări în derulare sau urgente

Restricţia privind derularea unor lucrări de construcţie pe litoral, valabilă în prezent în intervalul 15 mai-15 septembrie, va fi ridicată pentru lucrări din programe finanţate cu bani UE nerambursabili, dar şi pentru lucrări aflate în derulare, sezoniere sau care necesită o intervenţie urgentă.

988 afișări
Imaginea articolului Restricţia de construcţie pe litoral, ridicată pentru proiecte UE, lucrări în derulare sau urgente

Guvernul ridică restricţia de construcţie pe litoral pentru lucrări finanţate din fonduri UE (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre.

"Prin actul normativ adoptat de Guvern se elimină interdicţia temporară de construire pentru anumite categorii de lucrări, în perioada 15 mai – 15 septembrie a fiecărui an, pentru lucrările executate în cadrul unor programe şi proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, lucrările aflate în derulare, lucrările sezoniere, lucrările care necesită intervenţie urgentă şi a lucrărilor care nu aduc atingere activităţii turistice, în staţiunile turistice de pe litoral sau în zona plajelor cu destinaţie turistică", se arată într-un comunicat transmis de Guvern la finalul şedinţei de marţi.

Executivul susţine că aceste lucrări - de pregătire, reparare, curăţare a clădirilor, de reparare a străzilor şi de dotare tehnico-edilitară – sunt necesare pentru eliminarea riscurilor privind sănătatea şi securitatea oamenilor şi vor permite o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că restricţia privind derularea unor lucrări de construcţie pe litoral, valabilă în prezent în intervalul 15 mai-15 septembrie, va fi ridicată pentru investiţii finanţate din fonduri europene, constructorii fiind obligaţi să respecte condiţiile de protecţie a turiştilor.

"O ordonanţă prin care permitem continuarea lucrărilor din fonduri europene, în special în zona de litoral, acolo unde era o lege de acum câţiva ani prin care, între 15 mai şi 15 septembrie, nu se lucra, după care venea iarna şi iar nu se lucra. Avem programe cu fonduri europene unde, dacă nu lucrăm, pierdem banii şi rămânem cu şantierul, nu doar în Mamaia, ci şi în Eforie şi în alte zone", a spus Ponta la începutul şedinţei Executivului.

El a arătat că este un lucru extrem de important ca lucrările aflate în execuţie să fie continuate şi finalizate, dar "în condiţii de protecţie a turiştilor".

Tot marţi, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a precizat că după emiterea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care va permite realizarea lucrărilor pe litoral şi în timpul sezonului estival, autorităţile locale vor decide care dintre investiţiile private pot fi realizate şi vara şi în ce condiţii, pentru a nu afecta turiştii.

Joi, după ce a inspectat lucrările la diverse obiective din Mamaia, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, că, marţi, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă care va permite autorităţilor locale să poată construi şi în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.

Mazăre i-a prezentat premierului pe scurt proiectul de modernizare a staţiunii Mamaia şi în ce stadiu se află acum lucrările, cerându-i acestuia să se poată construi şi în timpul sezonului estival, pentru că altfel se pierd fondurile europene.

El a arătat că a primit asigurări din partea constructorului că o parte din lucrările din Mamaia vor fi gata până în 15 iunie, dar că, dacă nu va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă, lucrările trebuie întrerupte la 15 mai.

În staţiunea Mamaia sunt în construcţie trei pasarele pietonale din metal, în formă de iaht, năvod şi val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Prima dintre acestea, cea deschisă circulaţiei joi şi care este în formă de iaht, se află la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanţă. Aceasta prezintă în mod stilizat prora şi catargul unui iaht, iar porţiunea pietonală va fi placată cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanţă se va face pe scări, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scări ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanţă.

Pasarela "Iaht" se află în imediata vecinătate a punctului de plecare a telegondolei şi lângă Aqua Magic.

Cea de-a doua pasarelă, intitutală "Năvod şi pescăruş", este construită în zona Cazino. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampă înclinată în formă de melc, iar accesul pe pasarelă dinspre lacul Sutghiol se va face tot pe o rampă înclinată, care va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului Mamaia, spre Năvodari. La jumătatea ei, rampa va fi întoarsă cu 180 grade şi va continua până la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelă este construită în apropierea Hotelului Rex şi poartă numele "Val retro". Pasarela va avea un design retro de sfârşit de secol XIX, realizat din fier forjat, care reprezintă creasta unui val înspumat. Această pasarelă este dedicată amplasamentului din faţa hotelului Rex, ce are o vechime considerabilă. Accesul se va face pe scări paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din faţa hotelului Rex va coborî spre Năvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanţa".

Mazăre susţinea că lucrările la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii Primăriei dorind ca inaugurarea lor să aibă loc în 1 decembrie.

Lucrările sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Pasarelele au fost proiectate de către arhitectul Vlad Pelin, iar antreprenorul general al lucrărilor este firma Polaris M Holding, subantreprenori fiind SC Mobitom SA şi Flash Lighting Service SRL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici