Hajdinjak, E.ON România: Ne aşteptăm la o creştere a preţului gazelor în acest an

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, unul din cei doi mari distribuitori locali de gaze, a declarat că se aşteaptă ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să majoreze în acest an preţul gazelor naturale destinate populaţiei.

246 afișări
Imaginea articolului Hajdinjak, E.ON România: Ne aşteptăm la o creştere a preţului gazelor în acest an

Hajdinjak, E.ON România: Ne aşteptăm la o creştere a preţului gazelor în acest an (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Dacă liberalizarea va continua - şi va continua - va avea cu siguranţă un efect în preţul final al gazelor. Decizia ţine de reglementator (ANRE, n.r.). Până acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar dacă te uiţi la ultimele declaraţii ale oficialilor ANRE este prevăzută o creştere, dar nu a fost comunicat nimic oficial încă. Noi nu am cerut o creştere anume în ceea ce priveşte tarifele noastre. Problema noastră esenţială este că volumele noastre de distribuţie s-au redus foarte mult, însă cheltuielile de bază au rămas aceleaşi", a declarat Hajdinjak, într-o conferinţă de presă.

În prezent, calendarul liberalizării preţului la gaze se află în discuţie între Guvern, Comisia Europeană şi delegaţia FMI. La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spunea că factura finală a consumatorilor casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8% din cauza aplicării unei noi etape din calendarul de liberalizare a gazelor.

"Va fi o creştere, dar nu foarte importantă, de 5-8%. Creşterea va fi doar pentru populaţie, deoarece de la 1 ianuarie nu mai avem piaţă reglementată pentru consumatorii industriali", spunea atunci şeful ANRE.

E.ON a anunţat, marţi, că firmele din grup au investit în total în România, anul trecut, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume care vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

"Peste 90% din investiţiile noastre sunt direcţionate în modernizarea reţelelor de energie şi gaze", a spus Hajdinjak.

Preţul gazelor a scăzut cu 9% de la 1 aprilie pentru clienţii GDF SUEZ, care distribuie gaze în sudul ţării, şi a crescut cu 1,5% pentru clienţii alimentaţi de E.ON, care distribuie gaze în partea de nord a României.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

FMI şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească preţul gazelor pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat preţul de 58 lei, neacceptat de FMI şi CE. Refuzul de a creşte preţul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu FMI. Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Grupul german E.ON este prezent în România din anul 2005. În cei zece ani de activitate pe piaţa locală, E.ON a investit peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) şi a plătit taxe şi impozite de 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro).

În prezent, E.ON România asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici