Indemnizaţii de 8.800 euro la Transelectrica, la o zi după ce Ponta anunţă limitarea salariilor

AGA Transelectrica a stabilit remuneraţii brute lunare cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) şi 38.000 de lei (8.800 euro) pentru directorii companiei şi de 7.000 lei (1.600 euro) net pe lună pentru membrii CS, la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în societăţile de stat.

577 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţii de 8.800 euro la Transelectrica, la o zi după ce Ponta anunţă limitarea salariilor

Indemnizaţii de 8.800 euro la Transelectrica, la o zi după ce Ponta anunţă limitarea salariilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Membrii Consiliului de Supraveghere desemnaţi în comitetele consultative vor primi încă 3.000 de lei net/lună.

"Remuneraţiile sunt provizorii şi urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcţie de un plan de administrare. AGA respectivă ar trebui să fie convocată cam în trei luni", au declarat pentru MEDIAFAX surse prezente la AGA.

Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, să limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.

Potrivit unei liste prezentate miercuri de Guvern, indemnizaţia de manager la Transelectrica este de 19.500 lei/lună (4.500 de euro), iar în cazul membrilor Consiliului de Supraveghere este de 3.900 lei/lună (900 de euro).

Premierul Victor Ponta a arătat că decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe "un instrument coercitiv", explicând că "ce s-a încheiat, s-a încheiat".

Pe lângă stabilirea remuneraţiilor şefilor Transelectrica, acţionarii au decis, joi, şi înlocuirea a patru din cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere, la două luni şi jumătate de la numirea în funcţie. Consiliul de Supraveghere a fost ales prin metoda votului cumulativ, care permite acţionarilor minoritari într-o companie listată să poată avea măcar un membru în Consiliu.

Noii membri în Consiliul de Supraveghere sunt Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Dan Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Ştefan Doru Bucătaru (fost director general al Teraplast), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica).

Din vechiul Consiliu au rămas în funcţie Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, care a fost susţinut de SIF Oltenia) şi Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea).

Din fostul Consiliu de Supraveghere al Transelectrica, desemnat la mijlocul lunii martie, nu au mai fost aleşi Dumitru Pîrvulescu (fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, reţinut în septembrie pentru 24 ore într-un dosar de abuz în serviciu şi luare de mită), Adrian Gheorghe Costin (fost director în Autoritatea Naţională a Vămilor), Andrei Petrișor Maioreanu (inginer la Hidrocentrale Târgu-Jiu, din Hidroelectrica) şi Radu Puchiu (consilier la Cancelaria premierului).

Pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, Ministerul Finanţelor Publice a propus 20 de persoane, printre aceştia numărându-se foşti şi actuali directori din AAAS, Nuclearelectrica, BCR sau E.ON România şi un fost asociat al ministrului Dan Şova.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controelază prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,3%.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,59%, la 13,69 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 1,003 miliarde lei (231,7 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici