Investitorii fug de euro: Danemarca s-a împrumutat joi la dobânzi negative pentru prima dată

Danemarca a obţinut joi pentru prima dată dobânzi negative pe piaţă în cadrul unor emisiuni de obligaţiuni, situaţia reflectând tensiunile tot mai ridicate din sistemul financiar, care determină băncile şi ceilalţi jucători să caute investiţii sigure în afara zonei euro.

404 afișări
Imaginea articolului Investitorii fug de euro: Danemarca s-a împrumutat joi la dobânzi negative pentru prima dată

Investitorii fug de euro: Danemarca s-a împrumutat joi la dobânzi negative pentru prima dată (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Banca centrală de la Copenhaga a anunţat că a plasat pe piaţă titluri de trezorerie cu maturitatea la trei, şase şi nouă luni în valoare totală de 2,32 miliarde coroane daneze (aproximativ 312 milioane euro).

Bondurile cu maturităţi mai scurte au fost însoţite de dobânzi negative.

Astfel, randamentul titlurilor cu scadenţa pe 1 martie a fost de -0,21%, iar rata la şase luni a fost de -0,07%.

Investitorii au acceptat o dobândă de numai 0,03% pentru titlurile cu maturitatea pe 3 septembrie 2012.

Şeful departamentului de management al datoriei de stat de la banca centrală daneză, Ove Jensen, a precizat că randamentele obligaţiunilor pe pieţele secundare sunt negative încă din noiembrie, însă licitaţia de joi este prima cu dobânzi negative.

"Este vorba despre dorinţa de calitate: contează mai puţin dobânda, este important că îşi recuperezi banii", a arătat el.

Licitaţia a fost suprasubscrisă de 2,8 ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici