Isărescu: Nicio ţară din UE nu a redus salariile bugetare cu 25%, dar n-a avut nici creşteri de 120%

România a fost singura ţară din UE care a aplicat o reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, dar nicio altă ţară din UE nu a înregistrat o creştere cu 120% a cheltuielilor publice cu personalul, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

4361 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nicio ţară din UE nu a redus salariile bugetare cu 25%, dar n-a avut nici creşteri de 120%

Isărescu: Nicio ţară din UE nu a redus salariile bugetare cu 25%, dar n-a avut nici creşteri de 120% (Imagine: Shutterstock)

"Înainte de 2008 am avut o creştere cu 120% a cheltuielilor cu salarii în România. Aud că nicio ţară din Europa n-a redus salariile cu 25%, dar vă întreb dacă există vreo ţară în care salariile au crescut cu 120%?, a arătat Isărescu.

Oficialul băncii centrale a amintit că înainte de criză toţi politiceni argumentau creşterile salariale prin faptul că "bugetarul român, ca să nu fie corupt, trebuie să fie mai bine plătit".

"Nu ştiu dacă acum este mai puţin corupt (bugetarul - n.r.). Şi asta n-ar fi fost o problemă, dar s-a suprapus cu un plus de 200.000 de noi bugetari", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că ţara cu cea mai mare creştere a salariului real din Europa ultimilor 30 de ani a fost Grecia, deşi economia acestei ţări nu permitea o îmbunătăţire atât de consistentă a nivelului de trai.

Guvernul a redus în vara anului 2010 salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană.

De la începutului anului trecut, salariile în sectorul public au fost majorate cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici