Nivel înalt al operaţiunilor de spionaj. FT: Un grup de hackeri din Rusia a ”furat” identitatea unei organizaţii similare din Iran

Un grup de hackeri din Rusia a atacat o organizaţie similară din Iran, lăsând impresia că atacurile cibernetice organizate de gruparea rusă ar fi provenit din Iran, au anunţat reprezentanţii unei echipe de anchetatori americani şi britanici, citaţi de Financial Times.

1721 afișări
Imaginea articolului Nivel înalt al operaţiunilor de spionaj. FT: Un grup de hackeri din Rusia a ”furat” identitatea unei organizaţii similare din Iran

FT: Un grup de hackeri din Rusia a atacat o organizaţie similară din Iran

Grupul rus Turla, despre care diverse surse susţin că ar avea legături cu serviciile ruse de securitate, ar fi lansat un atac cibernetic împotriva grupului Oilrig, cunoscut pentru legăturile sale cu Guvernul de la Teheran, potrivit anchetei Centrului Naţional britanic pentru Siguranţă Cibernetică (NCSC) şi a Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite. Astfel, Oilrig a părut să se afle în spatele mai multor atacuri cibernetice, realizate, de fapt, de către Turla.

Potrivit anchetei, gruparea iraniană nu a descoperit că metodele sale au fost utilizate de o altă organizaţie pentru realizarea mai multor atacuri cibernetice. Printre victimele acestor atacuri se numără organizaţii militare, departamente guvernamentale, universităţi şi organizaţii ştiinţifice din peste 35 de state, cele mai multe din Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, gruparea rusă a reuşit să imite metodele celei iraniene după o analiză atentă a activităţilor Oilrig.

Paul Chichester, directorul NCSC, a declarat că acţiunea Turla reprezintă „o schimbare reală a modului de operare” al hackerilor şi „sporeşte confuzia” în privinţa statelor de unde sunt lansate diverse atacuri informatice. „Motivul pentru care publicăm această anchetă este acela că (...) vrem ca şi alţii să înţeleagă acest tip de activitate”, a spus el.

„Vrem să trimitem un mesaj clar cu privire la faptul că şi atunci când hackerii încearcă să îşi mascheze identitatea, îi vom identifica în cele din urmă”, a adăugat Chichester.

Autorităţile de la Moscova şi de la Teheran au refuzat să comenteze informaţiile. Atât Rusia, cât şi Iranul, au negat în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora s-ar afla în spatele unor atacuri cibernetice.

Taguri:
rusia,
iran,
spionaj

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici