Leul s-a menţinut pe depreciere, referinţa BNR a urcat la maximul ultimelor două luni

Cotaţiile monedei naţionale s-au menţinut în jur de 4,28 lei/euro în prima parte a şedinţei, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,2796 lei/euro, cel mai înalt nivel de la 2 iulie.

12 afișări
Imaginea articolului Leul s-a menţinut pe depreciere, referinţa BNR a urcat la maximul ultimelor două luni

Leul s-a menţinut pe depreciere, referinţa BNR a urcat la maximul ultimelor două luni (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

O rată de schimb superioară, de 4,3048 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 2 iulie. Comparativ cu nivelul de joi, referinţa a urcat cu 1,8 bani, de la 4,2616 lei/euro.

Leul s-a depreciat şi faţă de dolar, astfel că banca centrală a calculat o rată de schimb cu 1,25 bani mai mare, de la 3,3203 lei/dolar la 3,3328 lei/dolar.

Cotaţiile au început să urce imediat după deschidere, depăşind nivelul de 4,28 lei/euro, iar dealerii spun că incertitudinea din mediul politic continuă să pună presiune pe leu.

În deschiderea sesiunii, băncile afişau cotaţii de 4,2720 - 4,2750 lei/euro, uşor mai sus faţă de nivelul de joi, de 4,2680 - 4,2700 lei/euro.

Potrivit dealerilor, remanierea miniştrilor a pus totuşi presiune pe curs, deşi efectul este puţin întârziat, dar tranzacţiile sunt reduse şi realizate, în principal, de clienţii locali. De asemenea, băncile locale cumpăra euro pentru constituirea provizioanelor în valută.

Cursul a ajuns la un maxim de 4,2850 - 4,2870 lei/euro, pe piaţa interbancară, dar până la jumătatea şedinţei paritatea a mai coborât uşor, la 4,2800 - 4,2810 lei/euro.

Jucătorii aşteaptă în această şedinţă şi date din SUA, autorităţile americane vor publica evoluţia ştatelor de plată a salariilor din economie, exceptându-le pe cele din agricultură, din luna august.

Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi au coborât până la 4,4 - 4,9%, de la 5,36 - 5,86% cât erau joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici