Lipsky: Noua prognoză a FMI nu anunţă recesiune globală, dar riscurile au crescut

Noua prognoză economică mondială a FMI, care va fi prezentată în septembrie, nu va anunţa o nouă recesiune globală, însă riscurile au crescut, a declarat la CNBC John Lipsky, prim director general adjunct al Fondului Monetar.

204 afișări
Imaginea articolului Lipsky: Noua prognoză a FMI nu anunţă recesiune globală, dar riscurile au crescut

Lipsky: Noua prognoză a FMI nu anunţă recesiune globală, dar riscurile au crescut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot spune cu siguranţă că scenariul nostru de bază nu este o recesiune. Nu există însă nicio îndoială că riscurile au crescut, ţinând cont de performanţa slabă a multor date economice în ultimele câteva luni", a arătat oficialul, la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.

Lipsky a adăugat că riscurile tot mai mari care ameninţă economia globală reflectă lipsa de încredere în capacitatea guvernelor de a-şi ţine datoriile sub control.

El a recomandat atât Statelor Unite, cât şi Europei să dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida încrederea pieţelor în capacitatea guvernelor de a-şi reduce gradul de îndatorare.

"Este clar că pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care să dea investitorilor şi altora încredere că deficitul va fi controlat şi politica fiscală va fi adecvată pe teren mediu. Cu cât planificarea pe termen mediu va fi mai credibilă, cu atât vom avea mai multă flexibilitate în cazul efectelor temporare, precum potenţialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.

Oficialul a adăugat că măsurile fiscale eficiente ar putea include, în SUA, o combinaţie de reforme ale sistemului de taxe şi planuri pe partea de cheltuieli.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama şi directorul general al FMI, Christine Lagarge, au convenit vineri, într-o discuţie prin telefon, că economia globală are nevoie de noi măsuri de stimulare a creşterii economice pe termen scurt.

Prognoza economică a FMI, actualizată ultima dată în luna iunie, indică o creştere economică globală de 4,3% în acest an şi 4,5% în 2012. În 2010, economia mondială a crescut cu 5,1%, după o scădere de 0,5% în anul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici