Majoritatea grecilor preferă moneda euro, în pofida măsurilor de austeritate impuse ţării lor

Şase greci din zece sunt în favoarea euro şi împotriva revenirii la drahmă, moneda naţională, în pofida măsurilor de austeritate impuse ţării de patru ani şi a problemelor financiare din Cipru, potrivit unor sondaje publicate duminică.

224 afișări
Imaginea articolului Majoritatea grecilor preferă moneda euro, în pofida măsurilor de austeritate impuse ţării lor

Majoritatea grecilor preferă moneda euro, în pofida măsurilor de austeritate impuse ţării lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul sondaj, realizat de compania Marc pe un eşantion format din peste 1.000 de persoane în toată ţara, arată că 63,5 la sută dintre persoanele intervievate "vor menţinerea ţării" în zona euro.

În schimb, 29,8 la sută se declară în favoarea "revenirii la drahmă" şi 6,7 la sută nu au răspuns anchetei publicate în cotidianul Ethnos.

Sondajul a fost efectuat în perioada 26-28 martie, după ce Parlamentul cipriot a aprobat restructurarea controversată a băncilor insulei, impusă de zona euro şi FMI în schimbul împrumuturilor pentru evitarea falimentului.

Cel de-al doilea sondaj realizat de MRB Hellas în aceeaşi perioadă pe un eşantion similar, arată că 58,3 la sută dintre cetăţeni preferă "rămânerea Greciei în zona euro dar urmarea unei politici economice diferite" de cea de austeritate strictă, afirmând că acest lucru "este realizabil".

Potrivit sondajului publicat în cotidianul Realnews, 20,4 la sută dintre persoanele intervievate afirmă că "ţara trebuie să rămână în zona euro şi să aplice planul UE-FMI deoarece nu există altă soluţie", în timp ce 16,5 la sută cred că "Grecia trebuie să părăsească zona euro".

Prima ţară care a fost victima crizei datoriilor din zona euro în 2010, Grecia este supusă unui plan de austeritate strict de către UE şi FMI în schimbul împrumuturilor dar încă se străduieşte să iasă din recesiune.

Dezbaterea privind euro a fost reanimată cu ocazia crizei din Cipru, care este urmărită îndeaproape de greci din cauza legăturilor politice şi istorice cu insula, situată în aceeaşi zonă, în sud-estul Mării Mediterane.

"Nu trebuie făcut din euro sau drahmă un fetiş", a subliniat Panos Skourletis, purtătorul de cuvânt al stângii radicale (Syriza), principalul partid grec de opoziţie, într-un interviu publicat duminică de Realnews.

Partidul său nu încetează să critice zona euro şi politica de austeritate promovată în special de Germania.

"Trebuie să rămânem în Europa pe baze noi. Soluţia trebuie găsită în cadrul Europei dar nimeni nu ştie dacă Europa va mai exista, dacă se menţine politica actuală", a declarat Skourletis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici