Mediafax Talks about European Funds - Orban: De când sunt ministru, m-am gândit de nenumărate ori la demisie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about European Funds", că de când a preluat această funcţie s-a gândit de "nenumărate ori" să îşi dea demisia.

674 afișări
Imaginea articolului Mediafax Talks about European Funds - Orban: De când sunt ministru, m-am gândit de nenumărate ori la demisie

Leonard Orban (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Orban confirmase vineri, pentru MEDIAFAX, că a acceptat de principiu propunerea premierului Victor Ponta de a prelua de la începutul anului 2013 un mandat de şase ani ca membru al Curţii Europene de Conturi, mandat care revine României şi este ocupat din 2007 de judecătorul Ovidiu Ispir.

"N-am fost deloc entuziast când am acceptat această poziţie şi am acceptat-o extrem de greu, pentru că ştiam cât de complicată e situaţia (...) M-am gândit de nenumărate ori la demisie, dar mi-am spus că dacă am început un demers încerc să-l duc până la un anumit moment în care consider că se limitează sau ajung la maximumul posibilităţilor pe care le am de oferit sistemului", a spus Orban la conferinţa MEDIAFAX.

El a amintit că a devenit ministru al Afacerilor Europene în septembrie 2011, când practic toate programele operaţionale unde existau procese de achiziţii publice erau de facto suspendate, iar rata de absorbţie a României era de 3,72%.

"Ştiam foarte bine care sunt dificultăţile, ştiam şi limitările pe care le are o asemenea poziţie în condiţiile în care nu ai un directă coordonare activitatea şi deciziile fundamentale din cadrul diferitelor structuri de gestiune a fondurilor comunitare. De exemplu, dacă un ministru hotărăşte că vrea să înlocuiască toată conducerea unei Autorităţi de Management sau a unui organism intermediar, e decizia domniei sale, nu a mea. Cu toate acestea, mi-am asumat acest rol de multe ori ingrat, mi-am asumat inclusiv rolul de paratrăznet", a spus Orban.

Ministrul a arătat că el a fost identificat în opinia publică drept "principalul responsabil al aşa-zisului eşec al POSDRU şi nu succesivii miniştri ai Muncii care au gestionat programul respective". "În continuare, aceste lucruri sunt similar", a concluzionat el.

Pentru a deveni membru al Curţii Europene de Conturi Orban mai trebuie să primească un aviz consultativ, în urma unei audieri care încă nu a fost fixată, din partea Comisiei de buget şi finanţe a Parlamentului European.

Întrebat de MEDIAFAX care au fost considerentele pentru care a acceptat propunerea premierului Ponta, având în vedere că la preluarea postului de ministru al Afacerilor Europene în septembrie 2011 a prezentat un proiect pe termen lung, care prevedea şi proiectarea şi acreditarea cadrului instituţional românesc pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, Orban a precizat că nu vrea să intre în astfel de detalii pentru că "este prematur".

"Deocamdată nu e nimic sigur. De la propunere la materializare mai este cale lungă. Să vedem ce se va mai întâmpla", a spus ministrul Orban.

El declara pe 9 mai, la o săptămână după ce acceptase postul de ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Ponta, că prezenţa sa în Executiv este ca tehnocrat cu susţinerea politică a Partidului Conservator, însă preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a promis că nu va fi nicio influenţă politică în activitatea sa.

"Nu sunt membru de partid, nu am fost şi nu am intenţia să devin în viitorul apropiat membru de partid. În ceea ce priveşte prezenţa mea în Guvern, desigur că propunerea mi-a fost făcută de domnul premier. Figurez ca să zic poziţionare, ca repartiţie, pe unul dintre posturile care i-au fost repartizate PC, dar, din discuţiile pe care le-am avut cu domnul Daniel Constantin, a fost foarte clar că în niciun fel nu se va exercita vreo influenţă asupra mea într-un fel sau altul pe linie politică", a spus Orban.

El a arătat pe 9 mai că va continua munca sa de tehnocrat în Ministerul Afacerilor Europene şi a acceptat oferta premierului Victor Ponta pentru că a vrut să ducă mai departe efortul început în septembrie 2011 când a fost numit ministru în Guvernul Boc.

"Consider că în continuare pot să contribui la îmbunătăţirea situaţiei în domeniul absorbţiei fondurilor comunitare, dar nu numai pentru că gestionez şi problematica afacerilor europene, că prin expertiza pe care o am, prestigiul de care mă bucur la Bruxelles pot să ajut în continuare România şi acesta e motivul pentru care am continuat", a mai afirmat Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici