Moneda euro, la minimul ultimilor 11 ani faţă de yen, din cauza temerilor privind Grecia

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani faţă de yen, iar costurile de finanţare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii în actualitate a temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

207 afișări
Imaginea articolului Moneda euro, la minimul ultimilor 11 ani faţă de yen, din cauza temerilor privind Grecia

Moneda euro, la minimul ultimilor 11 ani faţă de yen, din cauza temerilor privind Grecia (Imagine: Shutterstock)

Totodată, un oficial al băncii centrale a Chinei a avertizat că creşterea economică a ţării ar putea încetini pentru cel de-al şaptelea trimestru consecutiv în perioada iulie-septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborât luni cu 1,8%, tras în jos în principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.

Moneda euro a coborât la minimul ultimilor 11 ani faţă de yenul japonez şi se tranzacţionează la cel mai redus nivel din ultimii doi ani faţă de dolar.

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, în timp ce dobânda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenţă similară a coborât la un nou minim istoric, de 1,43%, indicând creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor.

Oficialii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene vor ajunge marţi la Atena pentru a determina dacă statul îşi poate respecta angajamentele faţă de creditorii internaţionali. Creditorii externi ai Greciei par neîncrezători că ţara s-a încadrat în ţintele fiscale şi ar putea întrerupe finanţarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea ieşirii statului elen din zona euro revenind în atenţia pieţelor.

Astfel, moneda euro s-a depreciat luni cu peste 1%, la 94,4 yeni, cel mai redus nivel din noiembrie 2000. În raport cu dolarul, euro a coborât cu 0,5%, la 1,21 dolari, după ce a atins un minim al ultimilor doi ani la 1,20 dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici