Moody’s a retrogradat ratingurile a cinci bănci din Grecia

Moody’s a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoriile cu prioritate la plata a cinci bănci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, şi Eurobank Ergasias şi Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.

247 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat ratingurile a cinci bănci din Grecia

Moody’s a retrogradat ratingurile a cinci bănci din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, ratingurile acestor bănci au fost puse sub supraveghere în vederea unei noi retrogradări, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Măsura a fost luată în urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.

Moody’s a decis revizuirea în scădere a ratingurilor băncilor din cauza probabilităţii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internaţionali la timp pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţării necesare Greciei, precum şi a posibilei scăderi a capacităţii Fondului Elen de Stabilitate Financiară de a susţine băncile, în caz de nevoie.

"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internaţionali ar putea pune în pericol asigurarea necesarului de lichidităţi şi finanţare al statului elen, limitând capacitatea de a susţine băncile, în caz de nevoie", potrivit Moody’s.

În plus, Moody’s consideră că există riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiară să fie folosite pentru finanţarea nevoilor guvernului sau să fie returnate Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, reducând capacitatea fondului de a susţine băncile.

Motivul punerii sub supraveghere a ratingurilor băncilor este reducerea accesului acestora la finanţare şi lichidităţi, din cauza retragerii de depozite începând din decembrie 2014 şi interesului scăzut al băncilor internaţinale pentru operaţiuni de refinanţare cu băncile din Grecia.

Din acest motiv a crescut semnificativ dependenţa băncilor elene de finanţare prin eurosistem, sub forma fondurilor de la Banca Centrală Europeană şi asistenţa de urgenţă, mai costisitoare, de la Banca Greciei.

Moody’s consideră totodată că decizia BCE din 4 februarie de a nu mai acepta obligaţiunile statului elen drept garanţii sporeşte riscurile legate de capacitatea de finanţare a băncilor din Grecia.

Un alt factor care a determinat Moody’s să pună sub supraveghere ratingurile băncilor este expunerea mare a acestora la titlurile de trezorerie şi obligaţiunile statului elen, expunere care va creşte probabil în timpul negocierilor autorităţilor elene cu creditorii internaţionali.

La sfârşitul săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a scăzut la rândul ei, cu o treaptă, ratingul Greciei, aflat deja în categoria nerecomandată pentru investiţii, de la B la B-, cu perspectivă negativă, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confruntă sectorul bancar.

Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank Ergasias sunt prezente pe piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici