Noul director OPEC dă vina pe politicieni pentru creşterea preţului petrolului şi gazelor naturale

Politicienii, parlamentarii şi investiţiile insuficiente în sectorul petrolului şi gazelor naturale sunt de vină pentru preţurile ridicate ale energiei, nu OPEC, a declarat joi noul secretar general al grupului, Haitham Al Ghais.

1296 afișări
Imaginea articolului Noul director OPEC dă vina pe politicieni pentru creşterea preţului petrolului şi gazelor naturale

Lipsa de investiţii în sectorul petrolului şi al gazelor naturale, în urma prăbuşirii preţurilor declanşate de COVID-19, a redus semnificativ capacitatea de producţie de rezervă a OPEC şi a limitat capacitatea grupului de a răspunde rapid la o eventuală perturbare suplimentară a aprovizionării

Preţul ţiţeiului Brent a fost aproape de un maxim istoric de 147 de dolari pe baril în martie, după ce ordinul dat de Rusia de a trimite trupe în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. Deşi preţurile au scăzut de atunci, ele sunt încă dureros de ridicate pentru consumatori şi întreprinderi la nivel global.

"Nu daţi vina pe OPEC, daţi vina pe propriii decidenţi politici şi parlamentari, deoarece OPEC şi ţările producătoare au făcut presiuni de nenumărate ori pentru a investi în petrol şi gaze", a declarat Al Ghais pentru Reuters, care a preluat funcţia la 1 august, într-un interviu online.

Investiţiile în petrol şi gaze au crescut cu 10% faţă de anul trecut, dar rămân cu mult sub nivelurile din 2019, a declarat luna trecută Agenţia Internaţională pentru Energie, adăugând că o parte din deficitele imediate ale exporturilor ruseşti trebuie să fie acoperite prin producţia din alte părţi.

"Nu spunem că lumea va trăi din combustibili fosili pentru totdeauna... dar spunând că nu vom investi în combustibili fosili... trebuie să treci de la punctul A la punctul B peste noapte", a declarat Al Ghais.

OPEC există pentru a se asigura că lumea primeşte suficient petrol, dar "va fi foarte dificil dacă nu se va înţelege importanţa investiţiilor", a spus el, adăugând că speră ca "investitorii, instituţiile financiare, precum şi factorii de decizie politică la nivel global să ia în serios această chestiune şi să o ia în considerare în planurile lor pentru viitor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici