Numărul turiştilor cazaţi în România a crescut cu 9,9% în primele cinci luni

Numărul turiştilor cazaţi în unităţile de profil din România a crescut în primele cinci luni ale anului cu 9,9% faţă de perioada similară din anul trecut, la 2,14 milioane, din care un sfert au fost turişti străini, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

194 afișări
Imaginea articolului Numărul turiştilor cazaţi în România a crescut cu 9,9% în primele cinci luni

Numărul turiştilor cazaţi în România a crescut cu 9,9% în primele cinci luni (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Sosirile în hoteluri deţin în perioada menţionată o pondere de 77,8% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 11,6% faţă de intervalul ianuarie-mai 2010.

Totodată, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 4,66 milioane, în creştere cu 4,7% faţă de cele din primele cinci luni din 2010.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,2% din total, în timp ce cele ale înnoptările turiştilor străini au reprezentat 21,8%.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada ianuarie-mai 2011 a fost de 20,7% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,5 puncte procentuale. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 24,7%.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada analizată de 2,57 milioane, în scădere cu 3%. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,6%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 59,9% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (36,6%), Bulgaria (19,6%), Italia şi Germania (cu câte 8,5% fiecare) şi Austria ( 4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au scăzut cu 1,9% în primele cinci luni, faţă de acelaşi interval din 2010, la 4,17 milioane. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 71,3% din numărul total de plecări.

În mai, numărul turiştilor cazaţi în România s-a situat la 584.500, în creştere cu 7,4% faţă de aceeaşi lună din 2010, iar ponderea turiştilor străini a reprezentat 25% din total, apropiată de cea din mai 2010.

Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 79,1% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 10% faţă de mai 2010.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din a cincea lună a anului au însumat 1,39 milioane, în scădere cu 3,9% faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 79,2% din total, în timp ce înnoptările turiştilor străini 20,8%.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din luna analizată a fost de 25,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,1 puncte procentuale faţă de mai 2010. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 31,2%.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în mai de 614.000, în scădere cu 2,9%. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (93,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 58,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (35,4%), Bulgaria (17,6%), Germania (9,8%), Italia (8,7%) şi Austria (4,5%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 940.800, în creştere cu 6,2%, comparativ cu luna mai 2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 70% din total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici