Petrom vrea să dea dividende speciale care asigură un randament de 10%

Petrom, companie care şi-a triplat profitul în T1/2022, vrea să dea dividende speciale care asigură un randament de 10%. Ministerul Energiei, îndreptăţit la 526 mil. lei

1467 afișări
Imaginea articolului Petrom vrea să dea dividende speciale care asigură un randament de 10%

OMV Petrom – cea mai mare companie de la Bursa de la Bucureşti, şi a cărei profitabilitate este direct proporţională cu preţul carburanţilor, a anunţat marţi seară că va propune acţionarilor un dividend special de 0,045 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 10%, pe fondul “poziţiei financiare solide”. Astfel, directoratul Petrom va propune acest dividend Consiliului de Supraveghere pe 21 iunie 2022 iar ulterior, deciziei acţionarilor.

Un dividend brut special de 0,045 lei înseamnă o repartizare de circa 2,6 miliarde de lei. Petrom deja a plătit către acţionari un dividend de 0,0341 lei, adică circa 2 mld. lei, ceea ce înseamnă că anul acesta, dacă acţionarii aprobă şi dividendele speciale, compania ar putea plăti către investitori circa 4,6 mld. lei.

Petrom are 26 mld. lei capitalizare iar în T1/2022 profitul net s-a majorat de la 573 mil. lei într-un an la 1,8 mld. lei. Afacerile au urcat de la 4,9 mld. lei la 11,9 mld. lei. La T1 compania avea numerar de 10,3 mld. lei.

Comunicatul integral al Petrom:

Propunerea Directoratului privind distribuirea de dividende speciale

În conformitate cu prevederile legale şi statutare, intră în atribuţiile Directoratului să facă recomandări către acţionari cu privire la distribuirea profitului.

Aşa cum a fost anunţat în Strategia noastră pentru 2030, compania are posibilitatea de a distribui dividende speciale, în condiţiile în care planurile de investiţii ale companiei sunt finanţate.

Având în vedere poziţia financiară solidă a companiei în ceea ce priveşte poziţia netă de numerar precum şi profitabilitatea, Directoratul propune plata unui dividend special în valoare brută de 0,0450 lei pe acţiune, ceea ce conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 2.549 mil lei.

Propunerea de dividend special mai sus menţionată va conduce la un dividend total pe acţiune distribuit anul acesta de 0,0791 lei (incluzând dividendul de baza în valoare de 0,0341 lei aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 27 aprilie), ceea ce duce la un randament total al dividendului de 15,9%. Acest dividend special va fi supus aprobării Consiliului de Supraveghere în data de 21 iunie 2022 şi, ulterior, deciziei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Detalii referitoare la propunerile cu privire la Data de Înregistrare, care se foloseşte pentru identificarea acţionarilor care vor beneficia de dividende, Ex-Date şi Data Plaţii se vor anunţa prin convocatorul aferent Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor dedicata aprobării dividendelor speciale, ce se estimează a se publica în data de 21 iunie 2022​.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici