Portugalia va cere ajutor financiar UE

Portugalia va cere asistenţă financiară Uniunii Europene (UE), după ce criza politică a împins costurile de finanţare la niveluri record, devenind astfel al treilea stat din zona euro care apelează la ajutor internaţional, transmite Bloomberg.

33 afișări
Imaginea articolului Portugalia va cere ajutor financiar UE

Portugalia va cere ajutor financiar UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-am lua această decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar Comisiei Europene", a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates într-un discurs televizat.

Portugalia are în vedere un pachet de finanţare de până la 75 de miliarde de euro, potrivit unor oficiali UE.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au crescut după ce Socrates a anunţat, pe 23 martie, că demisionează, Parlamentul respingând propunerile sale de reduceri bugetare. Premierul conduce în prezent un guvern cu puteri limitate până la alegerile din 5 iunie.

Portugalia s-a împrumutat miercuri de un miliard de euro de pe pieţele financiare, reuşind să plaseze întreaga ofertă propusă investitorilor, însă dobânda plătită a crescut puternic faţă de licitaţiile de luna trecută, de la 4,3% la aproape 6%.

Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la 5,902%, de la 4,331% acum trei săptămâni, în timp ce dobânda pentru împrumuturile pe şase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% la începutul lunii martie.

Socrates nu a dat detalii legate de pachetul de finanţare de care statul are nevoie.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că este pregătit să ajute Portugalia dacă va fi necesar.

"Pieţele financiare au analizat îndelung ideea unui program de salvare pentru Portugalia. Situaţia a fost anticipată de toată lumea, cu excepţia, se pare, a guvernului portughez", a afirmat Paul Donovan, analist la UBS.

Detalii ale pachetului de salvare ar putea fi stabilite la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE care va începe vineri în Godollo, în apropierea Budapestei. La întâlnire va participa şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Până în prezent, criza datoriilor din zona euro a forţat Grecia şi Irlanda să ceară ajutor instituţiilor financiare internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici