Preţul petrolului creşte, în perspectiva unei reduceri a ofertei OPEC+

Preţul petrolului a crescut luni cu peste 1%, extinzând câştigul de săptămâna trecută, în condiţiile în care potenţiala reducere a producţiei OPEC+ şi conflictul din Libia au contribuit la compensarea dolarului american puternic şi a perspectivelor sumbre privind creşterea economică din SUA.

953 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului creşte, în perspectiva unei reduceri a ofertei OPEC+

Conform Reuters, Arabia Saudită, principalul producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a evocat săptămâna trecută posibilitatea unor reduceri de producţie, despre care surse anonime au declarat că ar putea coincide cu o creştere a ofertei din partea Iranului, în cazul în care acesta va încheia un acord nuclear cu Occidentul.

Ţiţeiul Brent a crescut cu 1,14 dolari, sau 1,1%, la 102,13 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a crescut cu 4,4%. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,52 dolari, sau 1,6%, la 94,58 dolari, după ce săptămâna trecută a urcat cu 2,5%.

"Preţul petrolului creşte pe fondul speranţelor privind o reducere a producţiei din partea OPEC şi a aliaţilor săi pentru a restabili echilibrul pieţei ca răspuns la reluarea acordului nuclear cu Iranul", a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte al departamentului de cercetare a materiilor prime la Religare Broking.

OPEC+, care cuprinde OPEC, Rusia şi producătorii aliaţi, se reuneşte pentru a stabili politica pe 5 septembrie.

Preţul ţiţeiului a crescut în acest an, Brent-ul apropiindu-se de un nivel record de 147 de dolari în martie, în condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. De atunci, temerile tot mai mari privind ratele ridicate ale dobânzilor, inflaţia şi riscurile de recesiune au cântărit asupra pieţei.

Creşterea petrolului a fost limitată de forţa dolarului american, care a atins luni un maxim al ultimilor 20 de ani, după ce preşedintele Rezervei Federale a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menţinute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a limita inflaţia.

Tulburările din capitala Libiei de la sfârşitul săptămânii, soldate cu 32 de morţi, au stârnit îngrijorarea că ţara ar putea aluneca într-un conflict în toată regula şi ar putea întrerupe aprovizionarea cu petrol din partea naţiunii OPEC.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici