Prima tabletă rusească realizată de Universitatea pentru cercetare nucleară

Cercetătorii de la Universitatea Naţională pentru Cercetare Nucleară din Rusia au prezentat prototipul primei tablete ruseşti, numită RoMos, prescurtare de la Russian Mobile Operating System, urmând ca principalul client să fie Ministerul Apărării.

400 afișări
Imaginea articolului Prima tabletă rusească realizată de Universitatea pentru cercetare nucleară

Prima tabletă rusească realizată de Universitatea pentru cercetare nucleară

"Cursa spaţială s-a încheiat, însă Rusia este gata pentru confruntarea cu restul lumii pe un nou front tehnologic, pe piaţa foarte disputată a tabletelor", scrie cotidianul Wall Street Journal.

Tableta, care ar trebui să fie disponibilă publicului până la sfârşitul anului, foloseşte un sistem de operare construit după modelul programului Android al Google, potrivit agenţiei Interfax.

Principalul client al tabletei va fi, însă, Ministerul Apărării, scrie publicaţia americană.

"Vor exista două versiuni, una pentru clienţii obişnuiţi şi una pentru armată, care va fi rezistentă la şocuri şi apă", a afirmat Andrei Starikovski, şeful unităţii Universităţii Naţionale pentru Cercetare Nucleară unde a fost dezvoltat proiectul.

Versiunea pentru armată va dispune de programe de criptare şi va opera folosind Glonass, alternativa rusească la sistemul GPS (Global Positioning System) operat de Statele Unite.

RoMos va fi asamblată în Rusia, însă din componente în mare parte produse în străinătate. Când va intra la vânzare, cea mai ieftină versiune va costa 15.000 de ruble (circa 460 de dolari).

În septembrie 2010, compania de stat Russian Technologies Corporation a prezentat prototipul al unui smartphone proiectat în Rusia preşedintelui de la acea vreme, Dimitri Medvedev, cu promisiunea că acesta va concura cu iPhone-ul Apple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici