Primii doi operatori de cablu TV din SUA vor să fuzioneze, o tranzacţie de 45 mld. dolari

Comcast a încheiat un acord pentru preluarea Time Warner Cable într-o tranzacţie evaluată la 45,2 miliarde de dolari, efectuată exclusiv prin schimb de acţiuni, în urma căreia ar urma să fuzioneze primii doi jucători din industria de cablu TV din SUA.

144 afișări
Imaginea articolului Primii doi operatori de cablu TV din SUA vor să fuzioneze, o tranzacţie de 45 mld. dolari

Comcast a încheiat un acord pentru preluarea Time Warner Cable (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia, publicată anterior pe surse de mai multe publicaţii străine, a fost confirmată de cele două companii.

Fuziunea va fi cu siguranţă contestată de guvern, având în vedere că cele două companii au o cotă combinată de aproape o treime din piaţa de cablu TV din SUA.

Astfel, Comcast va ceda 2,875 acţiuni proprii pentru fiecare titlu Time Warner Cable.

Fuziunea va genera sinergii operaţionale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, iar grupul va suporta costurile fiscale care vor reveni acţionarilor Time Warner Cable, care vor controla aproximativ 23% din noua companie. Preţul acţiunilor Time Warner Cable este astfel evaluat la 158,82 dolari pe acţiune.

La acest preţ, acţionarii Time Warner ar obţine un câştig de aproximativ 17% peste cotaţia bursieră de la finele şedinţei de miercuri. Totodată, preţul oferit de Comcast este cu 70% peste cotaţia bursieră a Time Warner din luna mai a anului trecut, înaintea apariţiei primelor discuţii privind o posibilă preluare a companiei de către un rival.

Companiile au precizat că tranzacţia trebuie mai întâi aprobată de acţionari şi autorităţi.

Comcast a concurat pentru preluarea Time Warner Cable cu Charter Communications, companie sprijinită de miliardarul John Malone, care controlează grupul Liberty Global, prezent în Europa prin UPC.

Charter Communications a oferit 132,5 dolari pe acţiune pentru Time Warner Cable.

Una dintre sursele citate anterior de Bloomberg a afirmat că Charter nu va bate oferta Comcast şi ar fi dispusă să preia activele care vor trebui probabil vândute de grup pentru a obţine avizul autorităţilor pentur concurenţă.

Iniţial, Comcast se va oferi să vândă active cu aproximativ 3 milioane de abonaţi pentru a meţine cota de piaţă la nivelul SUA sub 30% şi a câştiga aprobarea guvernului, a adăugat o altă sursă.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii celor două companii nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Prin preluarea Time Warner, Comcast va câştiga peste 11 milioane de abonaţi retail şi va intra pe piaţa din New York, obţinând simultan mai multă greutate în negocierile cu furnizorii de conţinut, potrivit analiştilor.

Comcast a realizat achiziţii de 65,6 miliarde de dolari în ultimii 10 ani. În luna martie, grupul a finalizat preluarea NBCUniversal de la General Electric pentru 16,7 miliarde de dolari, după ce cumpărase în 2011 participaţia majoritară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici