Putin: BCE trebuie să intervină direct pentru a salva euro şi pentru a evita "prăbuşirea Italiei"

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să intervină direct pentru a salva euro şi pentru a evita "prăbuşirea catastrofică a Italiei", a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin.

679 afișări
Imaginea articolului Putin: BCE trebuie să intervină direct pentru a salva euro şi pentru a evita "prăbuşirea Italiei"

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Resursele combinate ale FMI şi Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară nu vor fi suficiente pentru stoparea crizei datoriilor, care ar necesita fonduri de 1.500 de miliarde de euro, a avertizat Putin, respingând riscul unei inflaţii "catastrofice" în cazul unei intervenţii a BCE.

BCE cumpără de pe pieţele secundare obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare, precum Spania sau Italia, pentru a combate o creştere a costurilor de împrumut ale acestora.

Premierul rus a participat la o discuţie de trei ore cu experţii din Clubul Valdai, în care a abordat doar vag planuri de reformă politică şi economică în Rusia, notează Financial Times.

Clubul internaţional de reflecţie Valdai este organizat din 2004 de agenţia de presă RIA Novosti, Consiliul pentru Politică Externă şi Apărare al Rusiei, împreună cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia în politica globală", respectiv Russia Profile, şi reuneşte anual sute de experţi din diferite ţări, specializaţi în problema Rusiei.

"Suntem toţi îngrijoraţi de criza din zona euro. Dacă nu sunt luate măsuri de urgenţă (...), următoarea etapă este stagnarea. Contăm pe autorităţile şi statele Uniunii Europene pentru a interveni în proces şi a împiedica dezvoltarea acestor evenimente", a declarat Putin în faţa experţilor internaţionali din Clubul Valdai, reuniţi la periferia Moscovei pentru conferinţa lor anuală privind Rusia.

Premierul rus a recunoscut însă că este "mai simplu să observi din exterior", adăugând că "ceea ce pare bine în teorie nu funcţionează întotdeauna în practică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici