România plăteşte peste un miliard de euro pentru 200 de rachete pentru sistemul Patriot

România cumpără 200 de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de peste un miliard de euro, anunţă MApN, potrivit unei solicitări trimisă Parlamentului.

880 afișări
Imaginea articolului România plăteşte peste un miliard de euro pentru 200 de rachete pentru sistemul Patriot

România plăteşte peste un miliard de euro pentru 200 de rachete pentru sistemul Patriot

„În contextrul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aerioană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)/Patriot prevăzutăî de legea 222/2017, este necesară completarea parţială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziţiona prin Agenţia NATO pentru Sprijhin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând iniţiativa ESSI”, se menţionează în solicitarea.

Potrivit sursei citate, preţul maxim unitar este de circa 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950 euro, fără TVA.

Avansul iniţial, de aproximativ 35% din valoarea totală a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024.

MApN are obligaţia, potrivit legii 195/2012, de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului pentru că valoarea estimată, fără TVA, este mai mare de 100 de milioane de euro.

Solicitarea MApN a fost trimisă coimisiilor de Apărare din cele doupă camere ale Legislativului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rachete,
patriot,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici