Rus, întrebat dacă metroul spre aeroport este gata în 2020: Depinde de cât nemţi vom reuşi să fim

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că în aprilie va fi finalizată documentaţia pentru linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă şi că punerea în funcţiune a magistralei până în anul 2020, termen solicitat de UEFA, depinde de "cât de nemţi vom reuşi să fim".

2923 afișări
Imaginea articolului Rus, întrebat dacă metroul spre aeroport este gata în 2020: Depinde de cât nemţi vom reuşi să fim

Rus, întrebat dacă metroul spre aeroport este gata în 2020: Depinde de cât nemţi vom reuşi să fim (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

"Pe Bucureşti - Otopeni în acest moment suntem în situaţia în care am avea o soluţie adevărată, să facem metrou Gara de Nord - Otopeni. Eu cred că ne va ieşi în următoarea lună toată documentanţia necesară, mai ales că acolo există şi proiect", a afirmat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

La Bucureşti se vor desfăşura în 2020 patru meciuri în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal.

Metrorex va aloca suma de 38,5 milioane lei pentru proiectul magistralei 6 care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă, al cărei termenul de punere în funcţiune al liniei este anul 2020 la solicitarea UEFA, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor.

Compania care administrează metroul bucureştean a avut alocată anul trecut suma de 1,14 miliarde lei pentru activitatea de investiţii, nivelul stabilit în 2015 fiind de 1,74 miliarde lei. Cuantumul investiţiilor stabilite pentru acest an va fi suplimentat cu suma 188,5 milioane lei, bani obţinuţi din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit proiectui de ordonanţă de urgenţă. După aprobarea actului normativ, bugetul de investiţii pentru anul 2015 al Metrorex va ajunge la 1,93 miliarde lei.

Din cei 188,5 milioane lei, suma de 150 milioane lei va fi utilizată pentru lucrări pe tronsoanele Nicolae Grigorescu II - Anghel Saligny, respectiv secţiunea Parc Bazilescu - Lac Străuleşti.

Pentru magistrala 6, unde va fi direcţionată diferenţa de 38,5 milioane lei, Metrorex vizează servicii de proiectare, consultanţă şi asistenţă tehnică în vederea începerii procedurilor de achiziţie a lucrărilor de execuţie structură staţii şi tunele.

"Finalizarea proiectului «Magistrala 6 - Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti» până în anul 2020 este o condiţie impusă de UEFA determinată de faptul că România va fi gazdă pentru desfăşurarea Campionatului European de Fotbal", se arată în proiectul de OUG iniţiat de Transporturi.

Capitala va găzdui, pe Arena Naţională, patru meciuri, trei din faza grupelor şi unul din optimile de finală, în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, alături de alte 12 oraşe.

În decembrie 2012, UEFA a decis să organizeze, sub sloganul "EURO pentru Europa", un turneu final de-a lungul întregului continent, pentru a marca 60 de ani de la prima ediţie a Campionatului European.

Administratorul reţelei de metrou a lansat în mai 2012 anunţul de intenţie pentru licitaţia privind construcţia magistralei 6, potrivit căruia linia ar fi urmat să fie pusă în funcţiune în 2017-2018, iar valoarea estimativă a contractului era de 1,05 miliarde euro, fără TVA.

Metrorex a încheiat la finele lui 2011 un contract de 66,6 milioane euro cu asocierea Padeco (Japonia)/Oriental Consultants (Japonia)/Metroul SA România/Seneca Group International/Systra (Franţa) pentru consultanţă la legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni.

Lungimea reţelei de metrou este de aproape 70 de kilometri, distribuiţi pe patru linii magistrale şi 51 de staţii. Metrorex are aproximativ 4.200 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici