SONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională

Doi din cinci angajaţi români se declară nemulţumiţi de situaţia lor profesională actuală şi iau în calcul o schimbare de job anul acesta, iar unul din cinci se gândeşte chiar la o schimbare de carieră, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit pentru el, arată un sondaj realizat de BestJobs.

538 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională

SONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională

Dintre aceştia, puţin peste 10% se gândesc să îşi caute de lucru în afara ţării.

Cel mai important motiv pentru care românii şi-ar schimba jobul sau chiar cariera rămâne salariul, pentru mai mult de jumătate dintre cei care iau în calcul să facă un astfel de pas în 2019, urmat de lipsa oportunităţilor suficiente pentru dezvoltare profesională (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%). Alţi aproape 18% dintre cei care se gândesc să-şi schimbe jobul nu se simt motivaţi în poziţia actuală, 14% îşi doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenţi este dificil să avanseze în cadrul companiei. Nu în ultimul rând, aproximativ 27% susţin că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potriveşte cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajaţilor care se gândesc la o reconversie profesională.

Când evaluează o nouă oportunitate de job, cele mai importante două criterii sunt, la egalitate, salariul şi beneficiile extra-salariale împreună cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenţi. Urmează domeniul de activitate al companiei, de care ţin cont 39,3% dintre angajaţi, şi proximitatea biroului faţă de casă, care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare în cadrul companiei, după cum au punctat 32% dintre respondenţii sondajului BestJobs. Totodată, candidaţii mai evaluează poziţia în piaţă şi reputaţia angajatorului (14,3%) şi inclusiv părerile despre angajator din social media (7,7%).

„Interesant este că, în premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job. Cu alte cuvinte, oamenii pun tot mai mult preţ pe echilibrul dintre viaţa la job şi timpul personal, pe care nu mai sunt dispuşi să-l sacrifice atât de uşor în folosul companiei. În plus, generaţia tânără este mult mai flexibilă şi dispusă la schimbări radicale în carieră, pe care le vede ca pe o provocare, dar şi ca pe un mod de a-şi descoperi talentele. De aceea vedem un procent atât de mare de salariaţi care vor să îşi schimbe jobul sau, mai mult, să ia decizia radicală de a-şi schimba complet domeniul de activitate”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Flexibilitatea când vine vorba despre programul de lucru, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia profesională în cadrul companiei, este principalul beneficiu pe care şi-l doresc de la un potenţial angajator aproximativ 68% dintre cei chestionaţi, urmat de posibilitatea de a lucra de acasă (52%), precum şi de acordarea mai multor zile de concediu de odihnă (44%). Totodată, jumătate dintre respondenţi şi-ar dori de la viitorul angajator abonamente la clinici medicale private şi programe de dezvoltare sau training-uri. Un sfert dintre salariaţi pun preţ pe programele de reduceri pentru serviciile oferite de către partenerii agreaţi ai companiei, alţi 17,8% vor abonamente la săli de sport, iar 7,2% şi-ar dori un spaţiu pentru recreere la birou.

Peste jumătate dintre angajatori vor reduce costurile cu personalul din cauza majorării salariului minim pe economie

De cealaltă parte, peste jumătate dintre angajatorii care au răspuns sondajului au declarat că, în urma creşterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, vor lua măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul. Astfel, aproximativ un sfert dintre angajatori iau în calcul reduceri de personal, fie prin comasarea anumitor funcţii sau responsabilităţi, fie prin restructurarea anumitor poziţii sau prin automatizarea de procese care ar elimina resursa umană aferentă, iar alţi 14% analizează restrângerea pachetelor de beneficii extra-salariale. Pentru 12% dintre companii, majorarea salariului minim va determina cel mai probabil îngheţarea altor creşteri salariale planificate la nivel de companie pentru acest an. Restul de 49% nu prevăd vreun impact pe care salariaţii să îl resimtă.

Efervescenţa pieţei muncii determină însă mulţi angajatori să continue procesul de recrutare şi în 2019, atât pentru poziţii noi, cât şi pentru acoperirea poziţiilor existente pe care se înregistrează fluctuaţii de personal. Cei mai mulţi angajatori (44%) estimează că vor deschide până în 10 poziţii noi în primul semestru din 2019, iar 37,2%, între 10 şi 50 de poziţii, existând totodată şi cazuri unde vor fi deschise peste 100 de poziţii. O treime dintre poziţiile noi vor fi acoperite de un singur candidat, în timp ce pentru aproximativ jumătate companiile caută să recruteze între 2 şi 5 angajaţi. Deşi angajaţii speră la salarii mai mari de la viitorul job, cei mai mulţi angajatori (46,5%) spun că ofertele salariale ale companiei vor fi similare celor din 2018. Numai un sfert dintre companii spun că vor oferi un salariu mai mare cu până la 5%, alţi 16,3% vor creşte ofertele salariale cu 6-9%. Există însă şi angajatori pregătiţi să ofere salarii cu 10-15% mai mari noilor angajaţi anul acesta (7%) sau chiar cu 20% mai mari (2,3%), mai arată sondajul BestJobs.

În privinţa beneficiilor extra-salariale noi pe care le vor oferi salariaţilor în acest an, companiile au precizat că acestea vor fi: petreceri pentru angajaţi (11,7%), teambuilding-uri (10,7%), prime pentru ocaziile speciale (10,2%), bonuri de masă (10,2%), abonamente la clinici medicale private (8,8%), cursuri şi training-uri de dezvoltare personală (8,3%). Doar 5,4% dintre angajatori spun că vor oferi program flexibil, iar mai multe zile de concediu de odihnă vor fi acordate de către 3,4% dintre respondenţi. Printre beneficiile ce vor mai fi acordate se numără transport gratuit, fructe şi/sau cafea gratuite la birou, abonamente la săli de sport etc.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 23 decembrie 2018 - 9 ianuarie 2019 pe un eşantion de 1.411 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban, şi pe un eşantion de 382 companii mici, medii şi mari din România.

BestJobs este o platformă de recrutare online cu o experienţă de peste 18 ani în domeniu, cu peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici