Ucraina şi Rusia au ajuns la o întelegere informală privind preţul gazelor naturale

Autorităţile din Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere în privinţa preţului gazelor naturale care ar urma să fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a încheia un acord formal care ar elimina îngrijorările privind eventuale întreruperi în aprovizionarea de gaze pe continent.

246 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi Rusia au ajuns la o întelegere informală privind preţul gazelor naturale

Ucraina şi Rusia au ajuns la o întelegere informală privind preţul gazelor naturale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele ucrainian Petro Poroshenko a anunţat sâmbătă că ţara sa a acceptat să plătească Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, relatează The Wall Street Journal.

"Ucraina va avea gaze şi căldură", a spus Poroshenko.

Cele două părţi nu au încheiat încă un acord oficial, termenii acestuia urmând a fi discutaţi marţi.

"Este prematur să spunem că am ajuns la un acord. Un acord presupune semnături din partea Gazprom şi Naftogaz (companiile de stat din domeniul gazelor naturale din Rusia şi Ucraina – n.r.) şi reluarea furnizării de gaze", a declarat duminică premierul ucrainian Arseniy Yatsenyuk.

Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune însă de fondurile necesare achiziţionării de gaze naturale şi intenţionează să ceară ajutor Fondului Monetar Internaţional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului.

Rusia, care acoperă aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preţuri şi datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

În prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev, menţionând că va reduce livrările în cazul în care Ucraina va prelua ilegal gaze din conductele Gazprom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici