Uniunea Europeană: Motorola Mobility abuzează de poziţia pe piaţă cu cereri de interzicere a produselor Apple

Comisia Europeană suspectează că Motorola Mobility, divizie a Google, abuzează de poziţia dominantă cu cereri de interzicere a produselor Apple pe piaţa din Germania, în baza deţinerii unor patente esenţiale pentru respectarea standardelor tehnice.

371 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană: Motorola Mobility abuzează de poziţia pe piaţă cu cereri de interzicere a produselor Apple

Uniunea Europeană: Motorola Mobility abuzează de poziţia pe piaţă cu cereri de interzicere a produselor Apple

Executivul UE a trimis Motorola Mobility o plângere antitrust în acest sens, relatează Bloomberg.

"Companiile ar trebui să îşi folosească timpul inovând şi concurând în baza meritelor produselor oferite, nu folosind incorect drepturile de proprietate intelectuală în scopul de a ţine în loc concurenţa, în detrimentul inovaţiei şi al dreptului de a alege al cumpărătorului", a declarat luni comisarul pentru Concurenţă Joaquin Almunia.

UE încearcă să elimine abuzurile legate de drepturile de proprietate intelectuală, în condiţiile în care Motorola Mobility, Microsoft, Apple şi Samsung Electronics obţin victorii comerciale prin hotărâri judecătoreşti divergente, în întreaga lume.

Anul trecut, Almunia a trimis Samsung o plângere oficială, legată de maniera în care compania se foloseşte de patente, şi are în vedere stabilirea unor reguli care să împiedice companiile să se folosească incorect de invenţii, în detrimentul concurenţei.

Comisia Europeană a deschis anul trecut o investigaţie oficială împotriva Motorola Mobility, care fabrică smartphone-uri cu soft Android, în urma unor reclamaţii ale Microsoft şi Apple. Cele două companii acuză Motorola Mobility că vrea să obţină interdicţii judecătoreşti de utilizare a patentelor pe care le consideră esenţiale pentru fabricarea de produse conform standardelor şi pentru care vrea să acorde licenţe "în termeni corecţi, rezonabili şi nediscriminatorii".

Anunţul de luni al Comisiei se referă la un litigiu al Motorola Mobility cu Apple în Germania, dar instituţia va continua o investigaţie referitoare la produsele Microsoft, a precizat Jonathan Todd, purtător de cuvânt al CE.

După ce primesc obiecţiile CE, companiile se pot apăra în scris sau în timpul unei audieri înainte ca autoritatea antitrust să impună amenzi.

Un acord cu UE permite evitarea amenzilor şi o decizie privind încălcarea reglementărilor antitrust. Companiile pot fi amendate cu 10% din veniturile anuale, dacă încalcă termenii acordului cu Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici