Vor reuşi midiile româneşti să le înlocuiască pe cele bulgăreşti din restaurante? „În plin sezon vindem 800-1000 kg de scoici”

  • Un restaurat de la malul mării se aprovizionează cu aproximativ o tonă de scoici lunar în plin sezon
  • Scoicile trebuie să aibă acealşi calibru pentru a putea intra în bucătăria unui restaurant
  • În România există aproximativ 450 de mile pătrate marine de unde pot fi scoase midii
630 afișări
Imaginea articolului Vor reuşi midiile româneşti să le înlocuiască pe cele bulgăreşti din restaurante? „În plin sezon vindem 800-1000 kg de scoici”

Nicoleta Paşata are 26 de ani şi ajungea în fiecare vară la vecinii bulgari ca să mănânce scoici. Îi place să călătorească, dar în perioada aceasta restricţiile de călătorie au determinat-o să nu mai plece nici măcar până în Bulgaria.

„Vin foarte des în portul Tomis să mănânc scoici, pentru că sunt foarte bune şi priveliştea este frumoasă şi se aseamănă foarte mult cu scoicile de la Dalboka. Probabil pentru că provin din aceeaşi sursă”, spune clienta.

La începutul anului, Comisia Europeană a interzis României să recolteze midiile din sectorul nostru de mare. Comisia Europeană a cerut un studiu care a demonstrat că apa în care cresc midiile din Marea Neagră este foarte bună. Autorităţile şi biologii marini au stabilit trei zone din care pot fi recoltate midiile: judeţul Tulcea, zona curprinsă între Năvodari şi portul Constanţa şi zona dintre Agigea şi Mangalia.

În total avem aproximativ 450 de mile marine pătrate care pot aproviziona restaurantele cu scoici proaspete româneşti. Principalul furnizor de midii al restaurantelor din Constanţa sunt fermele de scoici din Bulgaria.

Mihai Pitrop este managerul a trei restaurante din oraş şi Mamaia Nord. Motivul principal pentru care restaurantul se aprovizionează cu midii proaspete zilnic din Bulgaria este acela că scoicile au acelaşi calibru. Bucătarilor le ia mai puţin timp să le pregătească pentru că nu au nisip.

„În plin sezon vindem undeva la 800-1000 de kg de scoici. Dacă vor avea aceeaşi calitate, nu vor avea nisip în ele, gust de petrol şi alte chestii, cu siguranţă vom achiziţiona şi de la producători locali”, susţine Mihai Pitrop. 

„Vinul îl punem pentru aromă, pentru că altfel midiile nu ar mai fi midiile noastre consacrate”, explică Robert, bucătar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici