ZĂCĂMÂNT important de gaze, descoperit de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre

Grupul rus Lukoil a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani.

3943 afișări
Imaginea articolului ZĂCĂMÂNT important de gaze, descoperit de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre

ZĂCĂMÂNT important de gaze, descoperit de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre

"În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident", a anunţat Romgaz, care participă la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza unui acord de concesiune încheiat cu Guvernul României.

În prezent cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.

Adâncimea apei în perimetrul EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1.200 de metri, iar suprafaţa respectivă este de 1.006 km pătraţi.

"Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute în timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale", conform comunicatului.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici