Zona euro se apropie de un acord privind sprijinul pentru Grecia

Statele din zona euro se apropie de un acord în privinţa unui mecanism de sprijin financiar pentru Grecia la care vor contribui alături de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unei surse apropiate situaţiei.

27 afișări
Imaginea articolului Zona euro se apropie de un acord privind sprijinul pentru Grecia

Zona euro se apropie de un acord privind sprijinul pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La negocierea acordului, dominată în principal de Franţa şi Germania, participă şi preşedintele Uniunii Europene (UE), Herman van Rompuy. Compromisul prevede înfiinţarea unui mecanism de sprijin financiar pentru statele din zona euro aflate în dificultate, la care poate avea acces Grecia, ţară împovărată de datorii.

Acordul va fi finalizat şi anunţat joi dimineaţă la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor ţărilor din zona euro, înaintea unei reuniuni a şefilor de stat şi de guverne din UE, joi şi vineri.

"Ajutorul zonei euro nu va veni decât ca o completare a împrumuturilor FMI. Va fi deci un ajutor mixt, la care FMI va avea o contribuţie importantă", a afirmat sursa.

Germania insistă ca statele din zona euro să se angajeze la consolidarea mecanismului de disciplină bugetară din UE, respectiv Pactul de Stabilitate, cu sancţiuni aplicabile mai lejer ţărilor prea permisive.

"În această direcţie se va merge", a precizat sursa.

La Berlin, cancelarul Angela Merkel a indicat marţi că este pregătit să accepte o soluţie de compromis prin care statele zonei euro vor completa, voluntar, eventualele împrumuturi acordate de FMI Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici