Zona euro va înfiinţa un fond de urgenţă pentru a face faţă crizei

Ţările membre ale zonei euro au decis vineri seară înfiinţarea unui fond de sprijin fără precedent pentru ţările membre confruntate cu dificultăţi financiare, într-o încercare de a preveni extinderea unei crize grave care ameninţă bazele uniunii monetare.

19 afișări
Imaginea articolului Zona euro va înfiinţa un fond de urgenţă pentru a face faţă crizei

Zona euro va înfiinţa un fond de urgenţă pentru a face faţă crizei (Imagine: Mediafax Foto)

La încheierea unui summit de criză desfăşurat vineri seara la Bruxelles, liderii din 16 ţări care folosesc moneda unică au cerut Comisiei Europene să propună "un mecanism de stabilizare având ca scop menţinerea stabilităţii financiare a zonei euro", se arată într-o declaraţie comună.

Miniştrii de Finanţe din ţările UE sunt convocaţi duminică după-amiază pentru a finaliza detaliile legate de funcţionarea şi finanţarea acestui mecanism, care va avea la bază împrumuturi contractate de Comisie.

"Până duminică seara, vom face în aşa fel încât să avem o linie de apărare impermeabilă pentru zona euro", a declarat preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat că zona euro se află în "stare de urgenţă", în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a făcut un apel la "mobilizare generală".

Toate instituţiile zonei euro, inclusiv Banca Centrală Europeană, sunt pregătite "să folosească întreaga gamă de instrumente disponibile" pentru a apăra moneda unică, potrivit declaraţiei finale a summitului, care s-a încheiat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

În ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, şefii de stat şi de guvern din zona euro au dat aprobarea finală pentru planul de 110 miliarde de euro pentru Grecia, din care partenerii din zona euro vor asigura 80 de miliarde de euro, restul urmând să provină de la FMI. Primele tranşe vor ajunge în Grecia începând din data de 19 mai.

Liderii europeni s-au declarat dispuşi şi să accelereze eforturile pentru reducerea deficitelor în anii următori, în vederea revenirii în limitele autorizate în UE. Declaraţia are ca scop calmarea pieţelor financiare, îngrijorate de creşterea deficitelor şi a datoriei publice în mai multe ţări europene afectate de criză.

Juncker a precizat că "şi BCE va contribui" la măsurile de protejare a zonei euro, modalităţile concrete urmând să fie stabilite duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici